Meggyengült a NATO fölénye Oroszországgal szemben

0
258
(U.S. Marine Corps Photo by Cpl. Thor J. Larson/Released)

Fogyatkozik a NATO katonai fölénye. Erről nyilatkozott a sajtónak Joseph Dunford tábornok. Az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke elmondta: legutóbb Ljubljanában találkoztak az észak-atlanti szerződése katonai vezetői, ahol elhatározták, hogy fellépnek az orosz törekvésekkel szemben. Részleteket a négy csillagos amerikai tábornok nem közölt, de utalt rá, hogy nagy figyelemmel kísérik az orosz fegyverkezési akciókat, melyeket az elmúlt évben Putyin irányításával végrehajtottak.

A hétvégén az oroszok nagyszabású katonai gyakorlatot rendeztek Orenburg városának környékén. Ezen az orosz csapatokon kívül részt vettek kínai, indiai és pakisztáni alakulatok is. Rajtuk kívül jelen voltak az egykori Szovjetunió közép-ázsiai tagállamai is: Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tadzsikisztán is. A hadgyakorlaton Putyin elnök vállalta magára a főparancsnok szerepet.

Washingtonban nagy figyelmet keltett Putyinnak az a javaslata, hogy Szaúd Arábia vásároljon orosz rakétavédelmi rendszert olajmezői védelmére. Trump elnök gyorsan amerikai katonákat küldött a szövetséges sivatagi királyságba nehogy Rijádban bárkinek is eszébe jusson orosz fegyvereket vásárolni amerikaiak helyett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .