Megállíthatják a járművet – fokozott közúti ellenérzés lesz

0
432

Ne lepődjenek meg azok az utasok, akik az előttünk álló héten autóbusszal utaznak az országban, s a járművüket lemeszelik: az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (TISPOL) Műveleti Csoportja ugyanis fokozott közúti ellenőrzést végez hétfőtől péntekig. Az autóbuszok mellett a nehéz tehergépkocsikat is megállíthatják.

 

Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálják – írja a police.hu. Az ellenőrzés kiterjed az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

Eredményesek a TISPOL akciók

A TISPOL éves terv szerint végzi ezeket a fokozott ellenőrzéseket. Augusztus végén például  gyorshajtásra mentek rá, nem is eredménytelenül.

A három napos közlekedésbiztonsági ellenőrzés eredményeként 5809 jogsértést dokumentált a rendőrség, ebből 1635 esetben a jármű megállítását követően annak vezetőjével szemben intézkedtek a járőrök. A helyszíneken 1525 járművezetővel szemben szabtak ki helyszíni vagy közigazgatási bírságot, további 105 esetben szabálysértési, illetve közigazgatási eljárást indítottak a felelősségre vonás érdekében. Az ellenőrzés során 3 fővel szemben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .