Már nem elég a pávatánc

0
1223
olvasó/444

Van magyarázat  Orbánék pánikszerű visszakozására a közigazgatási bíróságok ügyében. Az Európai Bíróság kimondta: a német ügyészség nem elég független a politikától!

Olyannyira komolyan gondolták, hogy a Bíróság megtiltotta a német ügyészek számára az EU-s elfogatóparancsok kiadását. De még ezt az ítéletet is übereli a döntés azon kitétele, miszerint nem csak a jövőt érinti, hanem visszamenőleges hatályú azaz, a korábban meghozott kiadatási határozatok is érvénytelenek!

A német ügyészség nem úgy független, ahogyan azt az európai jog előírja, mert a német ügyészség az igazságügy-miniszter felügyelete alá tartozik.

Orbán érti az idők szavát. Csatasorba állította Gulyás Gergely rezzenéstelen arcát, aki a menthetetlent nem mentve, de legalább elmaszatolva bejelentette a kormány enged a „nemzetközi” nyomásnak: visszakozik. Sőt, ha-tár-o-zat-lan időre visszakozik. Ez nem sokszor fordult elő vele.

Ugyanis a kormány mindvégig arra hivatkozott, hogy Európában máshol is él a nálunk bevezetendő rendszer, mint például Németországban, vagyis az aggódók csak politikai hullámlovagok, ők viszont a demokrácia felkent lovagjaiként viselkednek: bizonyítja ezt a német példa…

Elképedve olvashatták az uniós Bíróság döntését, amiből kiderült lovagnak lovagok, csak a lovon ülnek fordítva.

Egyetlen szó sem esett a kormányinfón arról, hogy az Európai Bíróság ítélete miatt léptek vissza – nem, csak a „nemzetközi nyomás” -,  melyet még olyan időkben is ajánlatos megtartani, amikor nem kell a Néppártiakat bármi áron meggyőzni arról, hogy mi még a kispadon is szívesen ülünk csak benne maradhassunk a néppárti csapatban!

Európai lapvélemények szerint ez a példát statuáló ítélet egyértelmű figyelmeztetés azon országok részére, melyek az EU lassú és bürokratikus működését kijátszva, a jogállami normákat nem figyelembe véve annak leépítésébe kezdtek.

Orbán retteghet, ez a meghátrálás csak a kezdet, de ha kihátrál CEU, az MTA, a médiaszabadság, a civil szervezetek vegzálása mögül ugyan maradhat a Néppártban, de elveszíti a tévedhetetlenség, a sérthetetlenség amúgy is hamis mítoszát és megkezdődhet a centrális erőtér, a NER belső erjedése.

Ezek után nem csodálhatjuk, hogy Európa legkeresztényebb embere inkább Madridban múlatta a betevő kilencven percet, mintsem Csíksomlyón kért volna feloldozást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .