Magyarország az IQ mérlegén

0
1687
Flickr

Japán az első azon a listán, melyet a Forbes közöl annak alapján, hogy a Voucherworld feltérképezte: melyik ország adta a legtöbb Nobel díjast, hol a legmagasabb az IQ és hol tanul a legtöbb tehetséges diák? Ezek alapján Japán a világ legintelligensebb országa, Magyarország a 16-ik.

Japán azért végzett az első helyen, mert mind a három vizsgált esetben jó helyezést ért el. Az USA a negyedik a világ ranglistán, de még a Forbes is megjegyzi, hogy ez elsősorban azért van, mert a Nobel díjasok közül igen sok az amerikai: 368! Több mint háromszor annyian mint a második helyezett britek. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy az amerikai tudósok jelentős része külföldről érkezett, sokan közülük Magyarországról. Amely az igen előkelő 16-ik helyet vívta ki magának a 25-ös listán. Megelőzve például a Nobel díj őshazáját, Svédországot (20-ik hely) és Franciaországot (25-ik hely).

Ázsiáé a jövő

A Nobel díjak tekintetében az USA és Európa vezet, de az IQ versenyben messze lemaradnak az ázsiai vetélytársak mögött. Az első nem ázsiai ország az IQ listán Finnország, de ők is csak a hetedik helyet csípték el. Az USA benne sincsen a legjobb 25-ben, még Mongólia is megelőzi, mely a 12-ik! Ezen a listán Szingapúr az első, Kína a második és a harmadik Hongkong. A két másik ázsiai gazdasági nagyhatalom: Dél Korea a negyedik, Japán pedig a hatodik. Magyarország a 24-ik ezen a IQ listán.

Ezek után nem igazán meglepő, hogy a tehetséges diákok tekintetében is Ázsia vezet: Szingapúr az első, Dél Korea a második, Japán az ötödik és Kína a hetedik. Az viszont talán meglepő, hogy Oroszország a hatodik a listán.

Magyar és amerikai diákok hasonló szinten

Az Egyesült Államok a 13-ik, Magyarország pedig a 14-ik, amely a jövő szempontjából meghatározó lehet. Már persze, ha a tehetséges diákok megmaradnak abban az országban, ahol fiatalon olyan jól teljesítettek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .