Magyar Péter az Európai Néppárt frakcióvezetőjének: ez egy gyönyörű európai barátság kezdete

0
895
youtube.com

Budapesten tárgyalt Manfred Weber, aki az Európai Néppártba invitálta Magyar Péter Tisza pártjának hét európai képviselőjét.

“Nyitva áll az ajtó a Tisza párt előtt, de a döntés nem az én kezemben van, a jövő héten dönt erről az Európai Néppárt frakciója.”

Manfred Weber emlékeztetett rá, hogy az Európai Néppárt egyértelműen a választások győztese, és továbbra is a legerősebb frakció az Európai Parlamentben.

Manfred Weber találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök helyettessel is, aki a KDNP vezetője. Taktikusan a KDNP nem követte a Fideszt amikor az elhagyta az Európai Néppártot. Gulyás Gergely kancellária miniszter ugyan bejelentette, hogy a KDNP elhagyja az Európai Néppártot amennyiben a Tisza Pártot oda felveszik, de maga a párt később cáfolta a kilépés tényét. A Fidesz ugyanis a kilépéssel nem jutott be sehova, és számára jelentős veszély, hogy továbbra is pária szerepben maradhat Brüsszelben. Orbán jóslata ugyanis ezúttal sem jött be:

A brüsszeli erőviszonyok nem úgy alakulnak, ahogy Orbán várta.

A magyar miniszterelnök abban reménykedett, hogy áttör a szélsőjobboldal, és ennek következtében az Európai Néppárt paktumra kényszerül vele a további kormányzás érdekében. A szélsőjobb valóban előretört, de nem olyan mértékben, hogy az Európai Néppártnak felül kellene vizsgálnia koalíciós politikáját. Főként arról nem lehet szó, amit Orbán Viktor már Merkel kancellárnak is javasolt, és ami miatt lehetetlenné vált a helyzete az Európai Néppártban: szövetség az Alternative für Deutschland mozgalommal, melynek neonáci frakciója is van. Németországban továbbra is tűzfal választja el az Alternative für Deutschland mozgalmat, és ehhez nemcsak a többi párt, de az Egyesült Államok is ragaszkodik. Orbán Viktorral ellentétben ezt vette észre Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezére, aki kizárta európai frakciójából az Alternative für Deutschlandot, hogy ily módon megszerezze az Egyesült Államok támogatását.

Manfred Weber személy szerint is utálja Orbán Viktort hiszen ő a bajor CSU tagja, melynek vetélytársa az Alternative für Deutschland. Ráadásul

Orbán Viktor azok közé tartozott, akik 2019-ben megfúrták Manfred Weber karrierjét: a frakció vezető szeretett volna a brüsszeli bizottság elnöke lenni, de helyette az utolsó percben Merkel kancellár Ursula von der Leyent jelölte.

Ő a CDU tagja, tehát a legerősebb frakció, az Európai Néppárt jelöltje a brüsszeli Bizottság elnöki posztjára. Ráadásul jól kijön az amerikaiakkal is, akik benne látják az atlanti együttműködés zálogát. Orbán Viktor már jelezte, hogy nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását, de a magyar miniszterelnök már annyira eljátszotta a becsületét Brüsszelben, hogy ezzel csak megerősítette a brüsszeli Bizottság első női elnökének a pozícióját.

Magyar Péter, aki jól ismeri Brüsszelt hiszen éveken keresztül ott szolgált mint a Fidesz szakértője, bekerülhet az Európai Néppártba miközben Orbán Viktor az ajtón kívül téblából. A szélsőjobb vezérek mint Giorgia Meloni vagy Marine Le Pen sokkal többre tartják a barátságot Ursula von der Leyennel és az Európai Néppárttal mint Orbán Viktorral. Aki lógó orral és üres zsebbel bukdácsolhat Brüsszelben, melyet meghódítani akart, de még megérteni sem sikerült.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .