„Magától senki sem hülye”

0
1428

A magyar parlament újra átlépett egy határt; olyan beszédet kellett végighallgatnia az országgyűlési képviselőknek és a munkájukra figyelő érdeklődőknek, ami nem a személyeskedéssel (Orbán Viktor), nem az ordenáré stílusával (Németh Szilárd), elképesztő butaságaival (Semjén Zsolt), nőket gyalázó megjegyzéseivel (hosszú névsor…) hívta föl magára a figyelmet, hanem az emberi butaságot a végletekig kihasználó tartalmával.

Aradszki András KDNP-s képviselő, nem mellesleg államtitkárként a kormány tagja – energiaügyekért felel – azóta az egész, nem jobboldali sajtót bejárt beszédében

a sorosozás új minőségét mutatta be,

nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a hívő embereket befolyásolja és hergelje a Fidesz-KDNP mostani legnagyobb ellensége, Soros György ellen. A 444 videót is közzétett a beszédről:

A beszéd nagy vihart kavart, de még a kormánypárti képviselők is óvatosan foglaltak állást vele kapcsolatban, Gulyás Gergely friss frakcióvezető szerint ők Soros György politikáját bírálják ugyan, nem értenek vele a menekült-kérdésben, de Aradszki képviselő kijelentései talán túlzóak. Lássuk be:

manapság egy Fidesz-politikustól már az is nagy szó, hogy ha félig elhatárolódik az amúgy vállalhatatlan mondatoktól.

Ezt a KDNP-s frakcióvezető például nem tette meg; Harrach Péter igyekezett kibújni a konkrét válaszadásból, de hát nem is várhattunk tőle mást.

Többen felvetették azt a kérdést, hogy vajon a felszólalás magányos akció volt-e (Harrach szerint magánvélemény), vagy a felsőbb vezetők közül valakinek tudnia kellett róla, mit tervez, mit mond Aradszki. Gulyás Gergely szerint az ő frakcióikban nem divat az előzetes hozzájárulás, vagy tartalmi ellenőrzés a parlamenti munkában, ami, látva az országgyűlési munkát már eleve, hogy finoman fogalmazzunk, képtelen állításnak tűnik.

Így, állítják a metakommunikatív jelekből olvasni tudók,

Aradszki András felolvasása, szereplése, egyértelművé tette, hogy nem saját szöveggel van dolga.

Sőt, egyesek odáig mentek, hogy a beszédet Orbán Viktornak is ismernie kellett, mi több az ő megrendelésére készült, a katolikus hívők meggyőzése érdekében.

Rónay László, professzor emeritus, az Új Ember katolikus hetilap egykori főszerkesztője ezzel kapcsolatban nem foglalt állást, a Független Hírügynökség kérdésére azt válaszolta: „Nyilván nem lehet tudni, hogy volt-e megrendelés, ilyenkor

az ember legfeljebb arra tud gondolni, hogy az ember magától nem mond ilyen hülyeségeket.”

Az imádság nem a parlamentbe való, az Istennel való beszélgetésnek nincs köze a politikához – mondta a professzor. – A Soros-ügyekbe nem lehet a rózsafüzért belekeverni. A politikáról a politika nyelvén kell beszélni.

Egy ilyen beszéd megszólít valakit egyáltalán?

Onnan kezdem, hogy a rózsafüzér egy ősi imádság, a Szűz Máriát szólítjuk meg vele. És ebből következik a válaszom is: igen ezek a szavak sok emberhez jutnak el.

És a sátán említése?

Pláne. Nagyon sokan félnek az ördögtől.

Ezt komolyan mondja? A XXI. század második évtizedében a sátán, az ördög említése félelmet kelt az emberekben?

Igen, a mai politika, a rendszer kulcsa az, hogy a műveletlenségre és a félelemre játszik.

Vagyis állíthatjuk: tudatos volt a felszólalás, kifejezetten annak a közönségnek szólt, amelyből az ilyen beszéd félelemet vált ki?

Így van, nagyon célzott szöveg volt ez. Hogy világos legyen miről is beszélek, javaslom mutassák be azt az imádságot, amely mindezt megalapozta, és amely ugyan harminc éve nem szerepel a miséken – a katolikus egyház maga tiltotta be –, de akkoriban mindig elhangzott az istentiszteletek végén.

Hát akkor álljon itt, ezúttal ennek az írásnak a végén az Aradszki-féle sátáni beszéd megalapozója: „Szent Mihály arkangyal védelmez minket. A sátán gonosz kísérletei ellen légy oltalmunk. Esedezve kérjük parancsoljon neki az Isten, Te pedig mennyei seregek vezére a sátán t és a többi gonosz szellemet taszítsd vissza a kárhozat helyére. Ámen.”

Ámen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .