Lézeres szemműtét – jó megoldás a rossz szemre

0
498
FH

Természetesen nincs verseny az emberi szervek között – furcsa is lenne mondjuk egy agy, szív, tüdő dobogót felállítani –, de az nem is kérdés, hogy a szemünk az egyik legfontosabb. Szóval ezt a „világot” érdemes minden eszközzel védenünk. Márpedig ez nagyon sokakat érintő probléma, hiszen a rövid- és a távollátás valóságos civilizációs betegség, sokaknak a látását pedig cilinderes lencsével lehet csak korrigálni.

Ezer és egy oka lehet annak, ha elromlik a látásunk, sőt az is előfordulhat, hogy valakinek nem elromlik látása, hanem már eleve rossz látással születik.

Mik lehetnek az látásromlás okai?

Az igazán balszerencsések már kiskorukban sem ússzák meg a szemüveget, a szülőktől „kapott” genetika, vagy valami örökölt betegség állhat a gyerekkori látásproblémák mögött.

Persze sokkal gyakoribb, amikor a látás a kor előrehaladtával romlik, sokan már az iskolapadban kapják megkapják az első szemüvegüket.  Azonban különösen negyven fölött kezdenek a szemizmok gyengülni, s alakul ki az úgynevezett öregszeműség (presbyopia). Az idős korban aztán jelentkez(het)nek még sokkal komolyabb bajok: a szürke- és a zöldhályog, a makuladegeneráció, no meg a cukorbetegség egyik gyakori tüneteként jelentkező látásromlás.

Hogyan előzhető meg látásromlás?

Teljes mértékben sehogy, de a látásromlás folyamata kellő odafigyeléssel lassítható. A modern korban leginkább a monitorok „gyilkolják” a szemünket. A számítógépé, a tévéé, a mobiltelefoné. Olyanok is naphosszat bámulják, akiket erre nem kényszerít semmi, nekik elég lenne önmérsékletet gyakorolniuk. Azok problémásabbak, akiknek a munkájuk miatt kell egész nap monitorozniuk. Nekik azt javasoljuk, hogy időnként pihentessék a szemüket, illetve még jobb, ha meg is tornáztatják oly módon, hogy a közeli monitornézés után távolabbi célpontokra fókuszálnak.

No meg persze ajánlott egy minőségi szemüveg a számítógépezéshez, a megfelelő táplálkozás, s talán meglepő: de a szabadban eltöltött órák is segíthetnek az idő előtti látásromlás megelőzésében. Végül, de nem utolsósorban: ha bármi gond van a szemünkkel, a látásunkkal, azonnal forduljunk szemész szakorvoshoz!

Miért vállaljuk a kellemetlenségeket?

Ahogy egyre romlik a szemünk, egyre homályosabban látunk, s ez egy idő után már vállalhatatlan. lyenkor veszünk szemüveget, kontaktlencsét, hogy újra élesen lássuk magunk körül a világot. A jó látás megfizethetetlen! Na jó, csak átvitt értelemben. A valóságban megfizethető. Csak sokba kerül. De nem ez az egyetlen probléma a szemüveggel, kontaktlencsével. Otthon felejtjük, elhagyjuk, ráülünk, kiesik, bepárásodik, megkarcolódik, és még sok minden történhet vele, felsorolni is hosszú lenne…

Mi a jó megoldás?

Nyilván az, ha sem a rossz látást, sem a bajlódást nem kell vállalnunk a szemüveggel, kontaktlencsével. Erre pedig csak egy jó tippünk van: a lézeres szemműtét! Ehhez első lépésben valamelyik klinikán jelentkezni kell egy műtétet megelőző vizsgálatra. Ha alkalmas a műtétre, akkor már csak időpontot kell egyeztetni. A korszerű lézeres látásjavító műtétek abszolút biztonságosak, fájdalommentesek és hatékonyak. A legtapasztaltabb hazai klinikán a mindenre kiterjedő vizsgálat után írásos garanciát vállalnak az eredményre. Ha az előre meghatározott látásjavulás mértéke elmaradna a megígérttől (ez ritka, mint a fehér holló), akkor a korrekciós beavatkozást ingyen megismétlik. További előnye ennek az eljárásnak, hogy rendkívül gyors – a lézeres szemműtét pár percig tart csupán – és például a az érintésmentes kezeléstípusok esetén a szemet sem emberi kéz, se orvosi műszer nem érinti.

Megengedhetem magamnak a lézeres szemműtétet?

Bár az eredmény, a visszakapott éles látás – mint már mondtuk – megfizethetetlen, maga a műtét egy jó befektetés. Akinek problémát jelent az egyösszegű fizetés, az bizonyos klinikákon részletfizetési kedvezményt kérhet: a műtétbe 29 ezer forint befizetésével, és havi 19 ezer forintos törlesztőrésszel belevághat. De ami ennél is fontosabb: a lézeres szemműtét árának emelkedése messze elmarad a szemüveg- és kontaktlencse-viselés költségeinek emelkedésétől, így ez a befektetés alig három-négy év alatt megtérül.

De mi lesz másnap?

Sokan amiatt aggódnak, hogy egy ilyesfajta beavatkozás miatt jó időre kiesnek a munkából, hosszú hetekig, hónapokig nem élhetik megszokott mindennapjaikat. Nos, ezt az aggodalmat is eloszlathatjuk, ugyanis gyakorlatilag már 24 órával a beavatkozás után (szinte) mindent csinálhat a műtött: dolgozhat, autót vezethet, tévézhet, olvashat.

Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy látja is, ami vele, körülötte történik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .