Lapszem – 2018. március 21.

0
828

Szerdán a Benedekek ünneplik a névnapjukat, akik nem hozták meg a meleget, bár hivatalosan ma kezdődik a csillagászati tavasz. Ma van a bábszínházi világnap is, így országszerte különleges programokkal készülnek a bábművészek. Itt pedig elolvashatja a szerdai lapszemlét.

Népszava: Fantomcég Tiborcz István után

Megduplázódott az Elios-ügyben kulcsszerepet játszó Green Investments kft. miután Tiborcz István kiszállt a cégből – írja a Népszava. A cégbíróságon az derült ki, hogy a kft.-ből azonos néven, de eltérő cégjegyzékszámon és adószámon kettő is létezik. A Green Investments 2015-ig volt Orbán Viktor vejének tulajdonában, akkor Tiborcz kiszállt a cégből. Épp duplázódott meg a cég: az Igazságügyi Minisztérium céginformációs honlapja szerint a Green Investments Kft.-nek ma is kétféle állapota hatályos. A név megegyezik, de eltér a cégjegyzékszámuk és az adószámuk is. 2017 nyarán pedig eltérő európai uniós azonosítót is kaptak. Az nem egyértelmű, hogy szándékos cégfantomizálás, vagy adminisztratív hiba áll az eset hátterében. A vállalat sajátos megduplázódása nyomán az is elképzelhető, hogy fantomcég tulajdonosa 2015 után is Tiborcz István lehetett, és hozzá kerülhetett a cégből akkor kivett félmilliárdos osztalék.

Magyar Nemzet: Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Húszezer kérelmezőből csak húsz letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza a magyar hatóságok nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással – írja a Magyar Nemzet arra alapozva, hogy mit mondott Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén, március 5-én. A  2013–2017 között működő kötvényprogram keretében összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, egyharmaduk kötvényesként, a többség hozzátartozóként. Az engedélykérők esetében meghatározott ellenőrzéseket végeztek, amikben a bevándorlási hivatal felkérésére részt vett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is. A Magyar Nemzet szerint kérdéses, hogy ténylegesen milyen vizsgálatokat végeztek el a több mint 20 ezer érintett esetében.

Magyar Hírlap: Intő jelek jönnek naponta a nyugati no-go zónákból

A német, a svéd és a norvég állam csillagászati összegekkel támogatja a bevándoroltak integrációját, ám a források csak alacsony hatékonysággal hasznosulnak – mondta a Magyar Hírlapnak Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa. A Nyugat-Európában a döntően bevándorlók által lakott városnegyedek viszonyai szerinte a mi értékrendünktől igen messze állnak, ezért a migrációs hullám kapcsán Nyugat-Európában megfigyelhető negatív társadalmi és biztonsági folyamatok intő jelként szolgálhatnak.

Magyar Idők: Jelentős növekedés várható a szállásszolgáltatásban

Elégedettek a szállodaipar szereplői, az év első két hónapjában 5-10 százalékkal értek el nagyobb forgalmat tavalyhoz képest. A következő is az ágazat jelentős növekedését vetítik előre – mondta a Magyar Időknek Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Könnyid elmondta, hogy januárban több mint 25 százalékkal emelkedett a belföldi turisták száma Budapesten, és a Balatonnál is 22 százalék feletti növekedést mértek. Szerinte ez nagyban köszönhető a belföldi utazást népszerűsítő állami kampánynak, de változtak a lakosság utazási szokásai is, hiszen újra divattá vált vidékről Budapestre utazni. De a vidék is kezd felzárkózni, a kereslet valamennyi szállástípusnál és kategóriában megugrott – fejtette ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .