Lapszem – 2018. március 1.

0
370

Ma az Albinok ünneplik a névnapjukat. Az Albin germán eredetű, az Adalwin, Alwin névből. Jelentése: nemes barát. Lehet latin eredetű is, az Albinus név átvételéből, ebben az esetben a jelentése: fehér hajú. Olvassa el a lapszemlét!

Magyar Hírlap: Visszakapta országos rangját a Péterfy kórház

Új intézményekkel bővült a magyarországi országos egészségügyi intézetek sora, köztük a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézettel – idézi a Magyar Hírlap Sásdi Antalt, az intézmény főigazgató főorvosát.

Beszámolt az Országos Gyógyintézeti Szövetség (OGYISZ) minap lezajlott közgyűléséről, amely tagjai sorába emelte a három új országos intézet főigazgatóját és orvos-igazgatóját a december 27-én kiadott miniszteri rendelet értelmében. Balog Zoltán, a humántárca vezetője ugyanis három új országos intézet felállítását rendelte el az eddigi tíz mellé: így jött létre a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (korábban Heim Pál Gyermekkórház), a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (korábban Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet) és a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézet (korábban a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ).

A Péterfy Baleseti Központja tíz év után kapta vissza az országos intézeti rangot. Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet ugyanis egy évtizeddel ezelőtt egy kormányhatározat szüntette meg, és csatolta a Péterfy Sándor utcai kórházhoz.

Magyar Nemzet: Üzleti, vagy felderítő gépeket vehet a honvédség

A kormányzat, illetve a Honvédelmi Minisztérium (HM) két használt Dassault Falcon 7X üzleti repülőgép (business jet) beszerzésére készül a nemzeti légi szállítási képesség helyreállítását célzó program részeként – értesült a Magyar Nemzet. Bár a típus alapfeladata viszonylag kis létszámú (legfeljebb 16) VIP-utas interkontinentális távolságra (akár 11 ezer kilométerre) történő szállítása, s ezzel ideális kormánygép lehetne, a konkrét értesülésünket megerősíteni nem kívánó honvédségi forrásaink a lépés katonai képességfejlesztési vonatkozásait hangsúlyozták.

Eszerint inkább „futár- és felderítőgépekről”, de mindenképpen többfunkciós eszközökről van szó. Tény, hogy van példa ilyen kettős felhasználásra a világban üzleti repülőgépek állami szolgálata esetén.

Magyar Idők: Ma szabadulhat Czeglédy Csaba

Amennyiben ma délutánig nem érkezik fellebbezés a Nemzeti Választási Bizottság döntése ellen, akkor szabadul az előzetes letartóztatásából Czeglédy Csaba, az MSZP tagja, aki ellen 6,3 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt folyik nyomozás – írja a Magyar Idők.

Az ügyvédként az MSZP-nek és a DK-nak is dolgozó Czeglédy Csaba, aki 2014-ben a baloldali összefogás jelöltjeként önkormányzati képviselői mandátumot szerzett Szombathelyen, jelenleg előzetes letartóztatásban van egy költségvetési csalási ügy miatt.

Népszava: Orbánnak is tudnia kellett az Elios-ügyekről

„Nem foglalkozok üzleti ügyekkel” – így reagált egy hónapja Orbán Viktor kormányfő arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos, államilag szervezett csalásra bukkant a veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios közbeszerzéseinél. Csakhogy a Népszava szerint több jel is utal arra, hogy a kormányfő igenis foglalkozott olyan üzleti ügyekkel, amelyek között jó eséllyel ott szerepeltek az Elios-beruházások.

Az eddig nyilvánosságra került OLAF-iratokból kiderül ugyanis: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetve korábban a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága azoknak a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios. Ennek azért nagy a jelentősége, mert Eleni Kounalakis – aki 2010 és 2013 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete –, azt állította a könyvében, hogy a kormányfő hetente találkozott a fejlesztési miniszterrel, és ezeken a találkozókon Orbán valamint Németh Lászlóné végigvette az éppen folyamatban lévő tendereket. „Átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek” – írta Kounalakis.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..