Lapszem – 2018. február 20.

0
1489

Ma az Aladárok és az Álmosok ünneplik a névnapjukat. Az Aladár germán eredetű, az Aldarik, Alarik névből, jelentése: mindenben hatalmas. Az Álmos török-magyar eredetű név, Anonymus eredetmondája szerint Emesét álmában egy turulmadár ejtette teherbe, így született meg Álmos, Árpád vezér apja. Jelentése: vétel vagy magasztos. Olvassa el, hogy mit olvastunk az országos napilapokban!

Magyar Hírlap: Gallóné után megújulhat a pedagógus-szakszervezet

Elkezdődött az ötévente esedékes tisztújítás a Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ), ennek során először az intézményi alapszervezetek, majd a járási és megyei szervezetek választják meg új vezetőiket, végül, június 29–30-án a kongresszus szavazhat az országos elnök és az alelnökök személyéről – olvasható a Magyar Hírlapban.

Galló Istvánné, a PSZ jelenlegi elnöke már bejelentette, hogy két ciklus után nem jelölteti magát ismét. Az utóbbi időben több hír is kiszivárgott a szakszervezeten belüli ellentétekről, az új irányvonalat képviselők „lázadásáról”, amely a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz való csatlakozás kérdésében vált először nyilvánvalóvá a közvélemény számára.

Kiderült ugyanis, hogy az Országos Vezetőség tavaly december 18-án arról döntött, a PSZ részt kíván venni a kormányzat által életre hívott szakmai fórum munkájában, Gallóné viszont úgy nyilatkozott, a szakszervezet az irányváltást nem élné túl, mert a tagság nem tolerálná.

Népszava: Ismét levelet írnak Orbánnak a köztisztviselők

Befejeződött az önkormányzati köztisztviselők ötnapos munkabeszüntetése, amivel általános béremelést és különösen a szegényebb önkormányzatoknál tizedik éve minden bérrendezésből kimaradt kollégáik helyzetének javítását akarják elérni.

A tiltakozó akciókat szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete vezetője arról tájékoztatta a Népszavát, hogy ma ismét levelet írnak a miniszterelnöknek: jelölje ki a kormány tárgyalódelegációját a kötelező sztrájktárgyalásra, ha ezt nem teszi, kénytelenek lesznek bírósághoz fordulni. Megállapodni ugyanis nem köteles  a kormány az érdekvédőkkel, de tárgyalni velük igen – tette hozzá Boros Péterné, a szervezet elnöke.

Az MKKSZ vezetője szerint a tagság elszánt abban, hogy a béremelések elmaradása miatt folytatni kell a tiltakozó akciókat, ennek formájáról a közeli napokban hoznak döntést.

Magyar Idők: Tavaly több millió liter pálinkát főztünk

Nem pihentek tavaly az ország szeszfőzdéiben: az elmúlt esztendőben megközelítőleg 8,8 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő italt készítettek a szakemberek a megrendelők cefréjéből – írja a Magyar Idők.

A mennyiség arról árulkodik, hogy élénkül a kereslet a házi pálinka iránt, a tavalyi adat ugyanis, ha kevéssel is, de meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Érdekes jelenség, hogy az elmúlt években folyamatosan változott a szeszfőzdék száma. Bizonyos időszakokban majdnem hatszáz egység működött az országban, mára azonban némi visszaesés tapasztalható: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint feb­ruár közepén 568 helyen készítettek párlatot a magánszemélyek gyümölcséből.

Bár az országban rendszeresen legalább félezer főzde kínálta szakszerű szolgáltatását az utóbbi időben, mégis egyre többen döntöttek úgy, hogy inkább otthon, maguk állítják elő a párlatot. Egy ideje a polgároknak be kell jelenteniük, ha főzőberendezést vásárolnak, a folyamat így könnyen nyomon követhető. A NAV önkormányzati adatokat tartalmazó kimutatása szerint tavaly több mint kétezer készüléket vettek nyilvántartásba a helyhatóságok, ezekkel együtt pedig 2015 óta összesen 21 ezer üstről érkezett bejelentés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .