Lapszem – 2018. április 16.

0
48
Budapest, 2018. április 14. Demonstráció Budapesten MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Isten éltesse a Csongorokat, akik ma ünneplik a névnapjukat. Az időelromlott: ma többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, kisebb eső, zápor előfordulhat. A hőmérséklet nappal 19 és 25 illetve késő este 13 és 19 fok között alakul. Lapszemlénk következik.

 

Magyar Idők – Ki az áldozat?

Ezzel a címmel írt publicisztikát Gajdics Ottó, ennek az utolsó mondata következő:

Egyébként pedig Sorost minél hamarabb tiltsuk ki Európából!

De nem csak ezt gondolja a szerző, aki azt írja: „Láttunk benneteket. Láttuk, hogy sokan vagytok. Láttuk, hogy nem vagytok elegen… mi is sokan vagyunk. Ráadásul, szemben veletek, mi tudjuk azt is, mit akarunk. Ti viszont nem értitek, hogy az „Orbán, takarodj!” semmire sem elég.”

A demokrata ismérveit sorolja a véleménycikk, például: „A demokrata nem tüntet a választás eredménye ellen, és nem csinál hülyét magából, új megméretést követelve… A demokrata kitalálja, ráérez, mi a legfontosabb az ő népének… nem a tagadásért, hanem mindig valami fontos ügyért áll ki.

A demokrata. Aminek persze mi soha nem tartottunk titeket, de itt az utolsó pillanat, hogy ránk cáfoljatok.”

Majd elérkezünk a sorosozáshoz: „Nem tagadjuk, kicsit idegesek lettünk tőletek. Okosabbnak, komolyabbnak tartottunk titeket annál, hogy bedőljetek a Soros-féle pénzvilág manipulációjának, és hagyjátok magatokat az orrotoknál fogva vezetni az Orbán-fóbiás gyűlöletkeltők által… ti a Soros-féle propaganda áldozatai vagytok, és meg kell titeket menteni. Két világnézet, két valóság, két jövőkép feszül egymásnak. Az egyik győzött a demokratikus választáson, mert egységes volt egy élhetőbb, szabad, függetlenebb magyar élet akarásában.”- írja Gajdics Ottó.

Népszava – Fidesz-voksok nyomában

Újra narancsba borult a vidéki Magyarország – írja a Népszava, amelynek riporterei somogyi, baranyai és borsodi településeken kérdezték: miért újra Orbán? A riport végén megszólal egy politikai pszichológiával foglalkozó szakértő, Demeter András, aki a többi között azt fejtegeti, hogy a pszichológiában véleményalapú identitásnak nevezett jelenség érvényesült, amikor a Fidesz-KDNP vasárnap ismét megszerezte a kétharmados többséget.

„Ennek lényege, hogy az emberek politikai döntését vagy szimpátiáját már nem az ideológiák, a különböző ügyek, valamint a racionális tények határozzák meg, hanem a véleményvezérek álláspontja” – fogalmazott.

„Ez egy érzelmi kérdés már, ezért nem lehet racionális érvekkel meggyőzni sem az egyik sem a másik oldalt. Jelen esetben természetesen Orbán Viktor ez a véleményvezér, akinek az álláspontjához igazodnak a választók, valamint valamelyest az ellenzék is. A miniszterelnök véleménye azért is erősebb, mert saját álláspontját, a bevándorló-ellenességét már sokkal régebb óta formálja. A választók végül a nyilvánvaló ellentmondásokat is feloldják, a kormánypártiak például azzal „mentik fel” magukat, hogy „tudjuk, hogy lopnak, de a korábbiak is loptak” – mondta Demeter András.

Magyar Hírlap – Morvai Krisztina: Mi maradjunk inkább a magyar és a székely zászlónál!

Az európai parlamenti képviselő szerint gyomorforgató, hogy az „Európai Egyesült Államok” eszméjét korábban elutasító jobbikosok a szombati tüntetésen EU-s zászlók alatt vonultak, közösen az MSZP-vel, a DK-val és SZDSZ-utódpártokkal. Mint írja, szánalmas, hogy az ellenzéki pártok képtelenek elismerni vereségüket, és ahelyett, hogy magukba néznének, új voksolást követelnek. „Számukra a demokrácia nyilván azt jelenti, hogy addig kell ismételni a választásokat, amíg nem ők nyernek”.

Az EP képviselője úgy véli, az EU zászlaja és himnusza egyértelműen a nemzeti függetlenségünk gyengítésére törekvő erők, az „Európai Egyesült Államok” híveinek szimbólumai, ezért ő nem hajlandó részt venni olyan tömegrendezvényeken, ahol ezeket használják, ha pedig valahol az EU-himnuszt játsszák, tiltakozásul ülve marad.

Morvai reméli, egyre többen követik majd példáját, és egyúttal mindenkit arra biztat, használjuk inkább bátran a saját történelmi jelképeinket: történelmi zászlóinkat, illetve a magyar és a Székely Himnuszt.

 

 

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..