Lapszem – 2018. 05. 03.

0
491
Rogán Antal, MTI Fotó: Marjai János

Ma Tímea és Irma napja van. A Tímea görög, magyar eredetű, Jókai Mór névalkotása. Jelentése: jó, tisztelet. Az Irma germán eredetű, Irmin germán istenségről. Jelentése nem ismert. Legyen egy jó napja, olvassa el a lapszemlét!

Magyar Hírlap: Hitközségi feszültségek, kifogásolt irányvonal

Nem csitulnak a belső feszültségek az országos főrabbi lemondása nyomán, információink szerint Frölich Róbert a budapesti hitközség önállósodását is felvetette.

Egyre többször merül fel belső fórumokon a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) önállósodásának gondolata, ennek egyik propagálója a nemrég lemondott országos főrabbi, Frölich Róbert — tudta meg a Magyar Hírlap.

Frölich a BZSH-hoz tartozó Dohány utcai zsinagóga főrabbija maradt, befolyása továbbra is jelentős, és egyértelműen ellenzi a Heisler András Mazsihisz-elnök által fémjelzett, a „változó világra nyitott zsidóság” jelszavával meghirdetett új irányvonalat. Ennek nyilvánosan is hangot adott. Egyébként hasonló okokra hivatkozva hagyta ott nemrég a Mazsihiszt a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség is, amelynek anyagi követelései is lehetnek anyaszervezetétől, kilépése az állami kárpótlási járadék felosztását is érintheti.

Népszava: Befuccsolt Rogán általálmánya

Április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége – derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adatbázisából. A hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign – pontosabban az általuk megbízott szabadalmi ügyvivő – a lehető leginkább meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.

Rogán Antal Orbán Viktor régi-új kabinetfőnöke két társával együtt 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól – olvasható a Népszavában. Kedvüket nem szegte, hogy a sajtó már az idő tájt arról cikkezett: az akkor épp Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításokkal milliárdos bevételeket terel a Csík Balázs többségi, illetve Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonában álló, tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft.-hez.

A Népszava a cikk publikálását követően más forrásból azt az információt kapta, hogy az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügy hazai fellebbezési határidejét, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották. A sikeres európai szabadalombejegyzést Magyarországon is érvényesíteni tervezik. A Népszava nyomán a cikket a Lapszemlében közlő Független Hírügynökség is elnézést kér az  érintettektől.

Magyar Idők: Brüsszeli hadüzenet Magyarországnak

Olyan eszközt akar magának az Európai Bizottság, amelynek segítségével sakkban tarthatja a Brüsszelből nézve renitens tagállamokat – írja a Magyar Idők. Erre az „új mechanizmusra” tegnap hivatalosan is javaslatot tettek az uniós költségvetés tervezetének bemutatásakor. Az előterjesztést több EP-képviselő szerint kifejezetten Magyar- és Lengyelország ellen írták.

Brüsszel túlhatalmát hivatott biztosítani az Európai Bizottság (EB) tegnap bemutatott uniós költségvetési tervezete. A javaslat ugyanis lehetőséget teremtene arra, hogy a jogállamiság követelményeinek megsértésére hivatkozva pénzügyi nyomás alá helyezzék a nemzeti szuverenitásukat óvni igyekvő országokat – akár egyhangú döntés hiányában is. Az előterjesztés értelmében ugyanis a jövőben az EB javaslatára a tagországok kormányait képviselő Európai Tanács minősített többséggel dönthetne a források korlátozásáról vagy akár teljes befagyasztásáról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .