Lapszem, 2017. november 14. – Salah Abdeslam rejtélyes magyarországi útjai

0
1029

Ma Aliz napja van. Sokaknak a Who the Fuck Is Alice? című vidám dal ugrik be erről a névről. Pedig eredetileg nem így indult: héber, germán, francia, angol eredetű. Jelentése: nemes, harcos, bölcs. Köszöntse fel Aliz nevű ismerőseit, majd olvassa el a lapszemlét.

Magyar Hírlap: Zaklatta-e Kocsis Máté a migránsokat?

Várhatóan ma hirdet ítéletet a bíróság a Magyar Helsinki Bizottság által Kocsis Máté és a Józsefvárosi Önkormányzat ellen indított perben: a szervezet azért fordult a törvényszékhez, mert meglátása szerint a polgármester egy magyarul írt Facebook-posztban 2015-ben megsértette a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokat – olvasható a Magyar Hírlapban.

Kocsis Máté 2015. augusztus 4-én egy Facebook-posztban a következőket írta: „A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is. Kértem a helyi polgárőrséget is, hogy a lehető legnagyobb létszámban legyenek jelen. Meg fogjuk védeni a közvagyont és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát! A Keleti Pályaudvar közelsége miatt sok bevándorló választja ezt a teret, pedig Zugló sincs messze, ráadásul ottani kollégám, Karácsony Gergely polgármester úr mindent megad nekik: szállást, kosztot, sőt a pártja még az amúgy veszteséges fővárosi tömegközlekedést is ingyenessé tenné számukra. Majd a magyar adófizetők állják a bevándorlók helyett a számlát, szerinte. Akkor talán jobb, ha odamennek hozzá.”

A Magyar Helsinki Bizottság emiatt a poszt miatt nyújtott be keresetet a bíróságon a Józsefvárosi Önkormányzat és Kocsis Máté polgármester ellen személyiségi jog megsértése tárgyában.

Magyar Nemzet: Aki él és mozog, buszt vezet a BKV-nál

Szerelőket, mérnököket, irodában dolgozókat is bevetne a BKV, hogy elég járművezető legyen szolgálatban – osztja meg a Népszava értesülését a Magyar Nemzet. Azt, akinek van megfelelő jogosítványa és egészségügyileg is alkalmas, megpróbálják rábeszélni, hogy úgynevezett besegítő szerződéssel, megemelt óraszámban vezessen a főállása mellett.

Az információt a közlekedési társaság is megerősítette, válaszukban hangsúlyozták: a „pótsofőrök” ugyanolyan értékűek, mint a főállásban foglalkoztatottak. „Az úgynevezett besegítői foglalkoztatás a BKV összes ágazatában szinte a vállalattal egyidős, mivel a besegítők rugalmas foglalkoztatása nagyban hozzájárul fő feladatunk, az utasok elszállításnak biztosításhoz. A besegítő járművezetők teljes értékű járművezetők, az összes olyan képesítéssel rendelkeznek, mint a főállású járművezetők.”

A BKV buszos üzletágában 250-300 sofőr hiányzik. Emellett trolibusz-vezetőből is kevés van: összesen 270 sofőr dolgozik, közölte a vállalat

Magyar Idők: Tovább pereskednek a devizahitelesek

Idén is özönlenek a devizahiteles-perek a különféle bírósági fórumokra – írja a Magyar Idők. Az Országos Bírósági Hivatal friss kimutatása arról árulkodik, hogy nyár végén majdnem 7500 olyan per folyt a magyar ítélkező fórumok előtt, amelyekben a devizahitelezés valamely pontja adott alapot a jogvitára. Az esztendő elején nagyjából még nyolcezer devizás eljárás zajlott, majd június végére a szám 6700-ra csökkent, hogy aztán augusztus utolsó napjára újra feljebb kússzon. Az adatokból egyébként arra lehet következtetni, hogy a hitelperek megítélése komoly kihívást jelent a hazai bíróságoknak.

Idén nyolc hónap alatt nagyjából tízezer eljárás vette kezdetét, ennek alapján a bírósági hivatalnál úgy számolnak, hogy egész évben összesen 15 ezer devizahitelper futhat be az első- és másodfokú hazai fórumokra. Tavaly 19 ezer procedúrát regisztráltak.

Népszava: Salah Abdeslam rejtélyes magyarországi útjai

Két hónappal a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás után, 2016 januárjában Magyarországon járt és itteni jobboldali radikálisokkal tárgyalt a terroristák szökésben lévő segítője, Salah Abdeslam – írta olvasható a Népszavában. Az Iszlám Állam katonája a szélsőjobboldali Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) tagjaival találkozott.

Mindez már csak azért is különös, mert az eddig ismert információk szerint Abdeslam után ekkor már egész Európa nyomozott, a francia és a belga hatóságok számos rajtaütésen próbálták elkapni az Europol körözési toplistáját vezető terroristát. Ehhez képest Zoom.hu most azt állítja, hogy a francia és a belga hatóságok tudtak Abdeslam állítólagos 2016 eleji magyarországi utazásáról és tudomásul vették, hogy a magyar hatóságok nem fogják letartóztatni a férfit, mert fel akarták térképezni Abdeslam állítólagos itteni kapcsolatrendszerét. Abdeslam tárgyalásai után elhagyta az országot, majd a belga terrorelhárítók fogták el 2016 márciusában, Brüsszelben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .