Lapszem – 2017. december 19.

0
494

Ma a Violák ünneplik a névnapjukat. Ez a magyar eredetű névalkotás az azonos nevű erős illatú, latin eredetű virág nevéből származik. Az Árpád-korban főleg bóknévként használták. Violák és mindenki más figyelem: itt a lapszemle!

Magyar Hírlap: Nem a tanároknak kell takarítaniuk az iskolákat

Többféleképpen kezelheti a tankerületi központ a takarítóhiányt egy iskolában: munkaerő-átcsoportosítással másik intézményből, eseti megbízással, de külső céget is felkérhet beszerzési eljárás keretében – közölte a Magyar Hírlappal a Klebelsberg Központ.

„A Telepi Utcai Általános Iskolában már nem biztosítja a takarítást a KLIK, ezért a továbbiakban a pedagógusoknak kell ellátniuk ezt a feladatot is” – állította nemrég a DK. A Klebelsberg Központ a híresztelésre reagálva közölte, sokadik alkalommal szembesül azzal, hogy a DK csúsztatásokkal próbálja megzavarni a nevelő-oktató munkát. A ferencvárosi iskolát működtető Belső-pesti Tankerületi Központ egy takarítócéget bízott meg a feladat ellátásával, amely már a téli szünetben elkezdi a munkát, de addig is megoldott a takarítás az iskolában – szögezte le a fenntartó.

Miután az Index is foglalkozott az üggyel, azt állítva, az iskola takarítását a pedagógusok és a szülők végzik, a Klebelsberg Központ ismét cáfolt, nyomatékosítva, az iskolában folyamatos a takarítás. A történtekről azt írták, az illetékes tankerületi központ döntött úgy, hogy októberben közbeszerzési eljárást ír ki, miután az intézményben „nem stabilizálódott a takarítói állomány”. Az eljárás a jogszabályoknak megfelelően lezajlott, és januártól él a szerződés a céggel, amely vállalta, hogy már a téli szünetben nagytakarítást végez az iskolában.

Népszava: Náci tengernagytól idézett a pécsi egyetem rektorjelöltje

Ne adj olyan parancsot, amit nem lehet végrehajtani” – olvasható Miseta Attilának, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorjelöltjének pályázatáűban – írja a Népszava. Az idézet Erwin Rommel náci tábornagytól származik, aki a Német Afrika-hadtest parancsnoka, majd a normandiai partraszálláskor a védekező német csapatok vezetője volt a második világháború idején. Az egyetem Szenátusa tagjainak többségét ez nem zavarta abban, hogy Misetát hétfőn hivatalosan is megválasszák a PTE rektorjelöltjének. Ha a döntést Balog Zoltán humánminiszter is jóváhagyja, Áder János államfő hamarosan kinevezheti az egyetem új vezetőjévé.

A rektorválasztást azért kellett kiírni, mert a PTE jelenlegi vezetője, Bódis József megbízása a második ciklusa után, jövő júniusban lejár, többé nem jelölhető. Az új vezető megbízatása 2018. júliusától 2022. június 30-ig szól. A rektori székre Miseta mellett még hárman pályáztak: Bachmann Bálint, a PTE műszaki karának dékánja (ő nem sokkal korábban visszavonta pályázatát), Betlehem József, az egészségtudományi kar vezetője, valamint Gábriel Róbert, a természettudományi kar dékánja (ő 2007-2010 között már volt a PTE rektora).

Magyar Idők: Terjedőben a Jézus nélküli karácsony

Magyarországon már megszoktuk, hogy a karácsony közeledtével csillogó díszekbe öltöznek az utcák, egymást érik az irodai és iskolai karácsonyi bulik, a postának pedig – még az internet korában is – szokatlanul sok dolga van az ünnepi képeslapokkal – olvasható a Magyar Időkben.

Legyen bármennyire is fárasztó a készülődés vagy giccses a dekoráció, a többség számára valóban ez az év legvarázslatosabb időszaka.

Nem hiába értetlenkednek számos nyugati, keresztény többségű ország lakosai a karácsony megkurtítása láttán. Az utóbbi években ugyanis mindinkább bevált jelenség lett, hogy az iskolákban elmarad a karácsonyi ünnepség a vallásilag sokszínű diáksereg miatt, az utcai ünnepségek egyszerűen mellőzik a nevükből az angol „Christmas” szót, és inkább „Winter Wonderland”, azaz téli csodavilág néven működnek, illetve egyre több nemzetközi repteret találunk csupaszon, karácsonyfák és ünnepi dekoráció nélkül.

Magyar Nemzet: Mégsem lesz közös lista a baloldalon?

Miközben az MSZP és a frissen „a baloldal élére állt” Karácsony Gergely is folyamatosan hangoztatja, hogy a Demokratikus Koalícióval (DK) is közös listát kell állítaniuk, a Magyar Nemzet értesülései szerint a háttérben már gondolkoznak más forgatókönyvön is. Kezdenek ugyanis beletörődni abba, amit Gyurcsány Ferenc és pártja már jó ideje mond, vagyis hogy valóban önálló listával, és részben önálló kampánnyal vágnak neki a jövő tavaszi választásoknak.

A lap információi szerint a megoldás az lehet, hogy az MSZP és a DK is külön-külön listát állít, ám mindkét párt támogatja Karácsony Gergelyt, mintegy külsős miniszterelnök-jelöltként. Ez azt jelentené, hogy – az egyébként egyik párthoz sem tartozó, hanem az alig mérhető Párbeszédet vezető – politikus egyetlen listán sem szerepel, de rá épülhet valamilyen közös kampány. Karácsony Gergely szempontjából ez azért lehet jó megoldás, mivel már korábban leszögezte, hogy „egyszerű képviselőként” úgysem szeretne beülni a parlamentbe, csak akkor adja föl zuglói polgármesterségét, ha miniszterelnök lesz belőle.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .