Lapszem – 2017. augusztus 4.

0
885

Jó reggelt, mindenkinek! Ma csúcsot dönt a meleg, mi már itt vagyunk, és a lapszemle is megérkezett.

Bizonytalanságban tartják a kórházak vezetőit

Megzsarolt kórházigazgatókról ír a Népszava. Miután a kórházakban is tart a szabadságolás, a főigazgatók egy része talán még nem is értesült róla, hogy állást ajánlott neki a humán tárca vezetője. Ugyanis augusztus első napjaiban érkezett meg az új munkaszerződés azokhoz a kórházigazgatókhoz, akiknek július végén lejárt a megbízatásuk.

Azok közül, akik már olvasták a Balog Zoltán miniszter által aláírt szerződést, többen meglepődve észlelték, hogy az évek óta hivatalban lévő főigazgatók augusztustól „csak” három hónapos próbaidővel folytathatják vezetői munkájukat. E dokumentum szerint az is meglehetősen ködös, hogy pontosan mennyi ideig tölthetik majd be posztjukat. A munkaszerződésben ugyanis az van, hogy „a megbízás a főigazgatói pályázatok kiírásának eredményes lezárásáig vagy legfeljebb 5 évre” szól.

Csakhogy azt senkivel nem közölték, hogy kinek a posztját kívánják megpályáztatni, s kiét nem. A papír aláírásával lényegében tudomásul veszik, hogy a kórházfenntartó bármikor kiírhat posztjára pályázatot.

A budapesti MSZP szembe megy Botkával

Függetlenül attól, hogy Botka László javaslatára a XIII. kerületi polgármesterre, Tóth Józsefre bízták a fővárosi választási felkészülést, a budapesti MSZP-elnökség egy nappal később hivatalosan is megnevezte saját kampányfelelőseit – értesült a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy a Kunhalmi Ágnes vezette testület szerdán délután ült össze, és a párt alapszabályának megfelelően őt magát mint elnököt jelölték a fővárosi választási bizottság élére, míg Őrsi Gergely ügyvezető alelnököt kampányfőnöknek.

A feladatok kiosztásában – információink szerint – nem szerepel Tóth József neve, bár a döntést még jóvá kell hagynia a budapesti párttanácsnak is.

Magyarország helyben segíti az üldözött keresztényeket

Gyógyszerszükséglet fedezésével, megrongált lakóházak helyreállításával és speciális ösztöndíjjal is támogatja hazánk az üldözött keresztényeket – olvasható a Magyar Hírlapban. Emellett helyettes államtitkárságot hozott létre a háború sújtotta országokban élő keresztények megsegítésére.

A Magyar Közlöny április 28-i számában megjelent kormányhatározat szerint a rendkívüli kormányzati tartalék terhére több mint egymilliárd forintot különítettek el az üldözött keresztényeknek nyújtott célzott támogatások finanszírozására. Ennek részeként Orbán Viktor miniszterelnök és II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka még februárban arról állapodott meg, hogy hazánk egy-egy millió euróval támogatja az antióchiai szír ortodox és katolikus egyházak munkahelyteremtő, karitatív és humanitárius tevékenységét.

Szintén a támogatások része az a megállapodás, amelyet Balog Zoltán, a humántárca vezetője és Bashar Matti Warda érsek májusban kötött. Ennek alapján a kormány száznegyvenötmillió forintnyi támogatásból biztosítja az iraki Erbil városában található Szent József-kórház féléves gyógyszerszükségletét.

Nem oldódtak meg az ellentétek a szocialistáknál

Nem oldódtak meg az ellenzéki szövetségi politikával kapcsolatos kérdések azzal, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László a nyilvánosság előtt kibékült Molnár Zsolt elnökségi taggal – tudta meg a Magyar Idők.

Egyöntetű megnyugvás övezi az MSZP-ben, hogy Botka László a nyilvánosság előtt kibékült az általa korábban leárulózott Molnár Zsolttal, és ezzel megszűnt a sajtón keresztüli üzengetés.

A Magyar idők szerint a pártban ugyanakkor nagy a tanácstalanság, hiszen ezzel egyáltalán nem oldódtak meg a szövetségi politikával kapcsolatos kérdések. Mint egyikük fogalmazott: „Laci hiába simította el most az ellentéteket, ettől még nem látszik a hogyan tovább”. Azért sem, mivel Molnár Gyula pártelnök hiába hívta egyeztetésre a haragos feleket, a raportból nem lett semmi. Itt is Botka akarata érvényesült, csakúgy, mint a szegedi „béketárgyaláson” Molnár Zsolttal szemben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .