Lapszem – 2017. augusztus 18.

0
431

Már péntek van, mindjárt itt a hétvége, de addig is megnéztük, miről írnak az újságok. Ne felejtsék el felköszönteni Ilona nevű ismerőseiket!

50 tanuszoda helyett kettő

A Népszava arról ír, hogy az ígért 50 tanuszoda helyett eddig összesen kettőt adott át a kormány, Mezőkövesden és Csengeren. 2014-ben 24, idén júniusban újabb 26 uszoda megépítését határozták el. Néhol már építkeznek, de van, ahol még azt sem kezdték el.

Az úszásoktatás elterjesztéséért ezért inkább a vízimentők tesznek,

akik felmérést készítenek az iskoláskorúak úszástudásáról. A lap szerint az elmúlt tíz évben egyszer sem történt olyan sok baleset, mint idén, a hónap elejéig 13-án, és azóta is többen fulladtak vízbe. Bagyó Sándor, a vízimentők elnöke szerint több évtizedes probléma vár megoldásra.

Kulcsár Attila a jövő héten szabadul

A Magyar Idők arról ír, hogy napokon belül letölti büntetését és szabadul a börtönből Kulcsár Attila, a brókerbotrány főszereplője. Kulcsár jogerősen öt évet kapott, ám az előzetes letartóztatásban, házi őrizetben és lakhelyelhagyási tilalom alatt töltött időt a bíróság beszámította a büntetésébe. Ezért most csak öt hetet kellett bent töltenie.

Egyre kevesebb menekültet fogadunk be

A Magyar Nemzet szerint csökkent a magyar hatóságok által menekültként elismertek, de nőtt az oltalmazottként elismertek száma 2017 első felében. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint idén június végéig közigazgatási eljárásban 46 menekültet fogadtunk be, 2016 első felében 87-et.

12 iráni, 9-9 afgán és pakisztáni, 7 iraki, mindössze 4 szíriai és két nigériai menekült érkezett.

Az oltalmazottak száma viszont 165-ről 275-re ugrott, főleg afgánok, szírek és irakiak kaptak ilyen státust a magyar hatóságoktól, de a listán kubaiak és azeriek is vannak. Jelentősen csökkent a menekültügyi eljárások száma, de a kérelmeket legtöbbször elutasítják: az idei első fél évben 2417 ilyen határozat született, 1870 ügyet pedig egyszerűen megszüntettek.

Tavaly az év első felében közel 40 ezer eljárást szüntettek meg vagy utasítottak el. Egy év alatt mintegy 90 százalékkal csökkent a regisztrált menedékkérők száma is. A táborokba is egyre kevesebb ember érkezik.

Egyre többen fizetek PayPass-szal

A Világgazdaság szerint a magyarországi bankkártya-tulajdonosok fele használja az érintéses (PayPass) funkciót, 13 százalékuknak van lehetősége, de nem él vele, több mint egyharmaduk kártyája még nem alkalmas rá.

Az érintéses fizetésre alkalmas bankkártyák birtokosainak négyötöde használja is e funkciót – írja a lap a GKI felmérése alapján. Míg a 30 év alattiak 59 százaléka él a lehetőséggel, addig az 50 év felettieknél csupán 32 százalék ez az arány. Ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő az erre irányuló nyitottság is: az egyetemi diplomával rendelkezők 89 százaléka használ PayPasst.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .