Korrupt honosítási eljárások – vádat emelt az ügyészség

0
527
A kép illusztráció. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult bűnügynek összesen 16 vádlottja van: a honosítási kérelmeket intéző két kormánytisztviselő, a közvetítők és a kérelmeket benyújtó külföldiek.

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlottak – egy péceli és egy budapesti nő – kormánytisztviselőként dolgoztak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik budapesti kirendeltségén. Feladataik közé tartozott egyebek mellett a honosítási kérelmek átvétele és nyilvántartási rendszerben való rögzítése.

2014 januárja és 2015 márciusa között olyan külföldi állampolgárok egyszerűsített honosítási kérelmeit is befogadták, akik a magyar nyelvet nem értették és nem beszélték, ezáltal a törvényi feltételeknek nem feleltek meg. A vádlottak azonban segítettek, igazolták a magyar nyelv ismeretét. Az elsőrendű vádlott két esetben fogadott el pénzt a csalásért.

A vádirat szerint a két ügyintézőnek három közvetítője volt, akik a külföldi kuncsaftokat szerezték.

A rendőrök az elsőrendű vádlottat 2015. március 18-án egy pénzátadás alkalmával tetten érték és elfogták. A másodrendű vádlott másnap reggel munkakezdéskor az iratmegsemmisítőben több, az elsőrendű vádlott által intézett honosítási kérelemmel kapcsolatos okiratot semmisített meg. A vádlottak a vád szerint összesen 10 külföldi – köztük szerb, ukrán, orosz – állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben több rendbeli hivatali visszaélés, valamint hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .