Korrupciós botrány Párizsban és Új Delhiben

0
562
Foto: Wikimedia

Indiában az ellenzéki Kongresszus Párt Narendra Modi miniszterelnök lemondását követeli egy kétes fegyver üzlet miatt. Új Delhiben és Párizsban aziránt érdeklődnek, hogy miért pénzelte India egyik leggazdagabb embere az akkori francia elnök barátnőjének első filmjét? És hogy ennek mi köze van ahhoz, hogy India 8,7 milliárd dollárért Rafale harci gépeket vásárolt Franciaországtól?

Ezt tudakolta a Mediapart francia portál Francois Hollande elnöktől. Ő volt az, aki 2016-ban megkötötte a Rafale üzletet India miniszterelnökével, Narendra Modival.

Az egykori francia államfő elmondta: neki nem volt beleszólása abba, hogy India kit választ ki a Rafale gépek karbantartására. Ez egyedül az indiai fél döntése volt. Vagyis Modi miniszterelnök döntött úgy, hogy egyik fő támogatóját, India egyik leggazdagabb emberét hozza ily módon helyzetbe. Anil Ambani dollármilliárdos és Modi egyik fő szponzora. India kormányfője valószínűleg úgy kívánta viszonozni a támogatást, hogy a Reliance Group-ot bízta meg a jó üzlettel. A labda tehát az indiai miniszterelnök térfelén pattog…

Az persze még mindig nem világos, hogy a szóbanforgó Reliance Group miért pénzelte Julie Gayet színésznő első olyan filmjét, melynek a producere volt? A szép színésznő ugyanis Francois Hollande elnök barátnője. Vajon szerencsés véletlenről lenne szó? –  ahogy ezt Francois Hollande elnök állítja. Vagy olyan háttér alkuról, melynek eredményeképp mindenki jól járt,  Indiában a miniszterelnök barátja előnyös üzlethez jutott, Franciaországban pedig az elnök barátnője megcsinálhatta első filmjét producerként? 8,7 milliárd dollár nem kis pénz sem Indiában, sem Franciaországban. Ezért valószínűleg Narendra Modi miniszterelnök és Francois Hollande ex-elnök még sok kínos kérdést fog kapni Párizsban és Új Delhiben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .