A konzervatívok nyertek Ausztriában

0
866

A konzervatív Osztrák Néppárt győzött az előrehozott választásokon. Az szociáldemokraták lettek a másodikok, alig megelőzve a szélsőjobboldali Szabadságpártot.

Közel 80 százalékos részvétel mellett a Néppárt a voksok 31,6 százalékát kapta, a szociáldemokraták 26,9, a Szabadságpárt 26 százalékot szerzett.

Sebastian Kurz
Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Vagyis az új kancellár várhatóan a Néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a mindössze 31 éves Sebastian Kurz lesz. Alexander van der Bellen államfő az ORF-nek azt mondta, hogy már gratulált is Kurznak pártja győzelméhez.

A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, SPÖ-ÖVP nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat.

A Néppárt koalícióra kényszerül majd,

elemzők szerint az a legvalószínűbb, hogy a szélsőjobboldallal kötnek szövetséget.

Az eredmény még nem hivatalos, mert még meg kell számolni a levélszavazatokat is. Ezzel csütörtökre végezhetnek, de a végeredményt várhatóan már nem befolyásolja.

A Néppárt 15-tel növelte képviselői számát, 62 tagjuk lesz a parlamentben. A szocdemeknek 52, ugyanannyi mint eddig.

A szélsőjobboldal 11-gyel növelte képviselőinek a számát,

51 tagú lesz a frakciójuk.

A 183 tagú parlamentbe rajtuk kívül a liberális NEOS és a Pilz Listája jutott be. Utóbbit egy volt zöldpárti képviselő alapította – a Zöldek viszont kiestek a parlamentből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .