Kézről kézre adják. Forrás: Facebook/Nyomtassteis

Valószínűleg megduplázta országos jelenlétét a „szamizdat” újság, a Nyomtass te is! augusztusi indulása óta. Az önszerveződő alternatív tájékoztató részt vesz a választási kampányban is, Hódmezővásárhelyre különszámot készítettek.

Pontos visszajelzések híján csak megbecsülni lehet, mekkora példányszámban terjed a Nyomtass te is!. Ez amolyan szamizdat jellegű újság, amely a legfontosabb közéleti hírekből készít négy oldalas összeállítást minden héten, s amelyet öntevékeny emberek, csoportok nyomtatnak és terjesztenek.

A tavaly augusztusban indult kezdeményezés novemberben már körülbelül ötven településre jutott el, most pedig ennek dupláján biztosan jelen vannak – tudta meg a Független Hírügynökség az ötletgazdától, L. László János újságírótól.

Olvasótáboruk 10-20 ezres méretű lehet,

vagyis bőven vetekszik például a kormánysajtó országos napilapjainak példányszámaival (amelyet egyébként titokként kezelnek).

A Nyomtass te is! szándéka éppen az, hogy – amiként erről korábban írtunk – legfontosabb célcsoportjukhoz, a kistelepülésen élőkhöz juttassák el azokat az információkat,

amelyek elől a hivatalos kommunikáció elzárja őket.

Időközben a kistelepülések mellé felkerültek a térképre nagyobb városok is, 4-5 ezer példány Budapesten kel el.

A készítés és terjesztés roppant egyszerű: a lap weboldaláról http://nyomtassteis.hu/ letölthető az aktuális négy oldalas szám, amelyet aztán bárki kinyomtathat és terjeszthet.

 

A legutóbbi lapszám. Forrás: nyomtassteis.hu

Az alternatív valóság elleni küzdelem jegyében alaposan felpörgött a lap terjesztése, a hódmezővásárhelyi múlt hét végi polgármester-választásra különszámot készítettek, és részt vesznek a Közös Ország Mozgalom programismertető országjárásában is az áprilisi parlamenti választások előtt. (Ezeken a kormánypártok nem képviseltetik magukat.) Mindenhová előre elkészítenek olyan számot, amelynek részei a helyi tudnivalók is. Már kaptak megkeresést Siófokról, az MSZP-Párbeszéd-DK közös jelöltje, Magyar György csapatától és egy esztergomi független jelölttől.

Céljuk az, hogy az áprilisi választás véghajrájában minél több helyre eljussanak, reális információkkal ellátni a helyi lakosokat,

megkönnyítve a tájékozódást a pártok és jelöltek elképzeléseiről is.

Ismertségük alapján egyre több adományt is kapnak. Olyanoktól, akik nem tudnak közreműködni, de például pénzzel segítik őket – mondta L. László János. Hírük pedig már messzire terjed, nemrégen a The Washington Postba is bekerültek.

Az alapkoncepció változatlan: heti négy oldal, most már tíz megyei változattal, amelyekben egy oldal helyi híreket tartalmaz. A cél is ugyanaz: minden megyeszékhelyen legyen egy-egy önálló független csoport a terjesztésre. Ahol lehet, igyekeznek együttműködni független helyi online portálokkal.

A Nyomtass te is! pályázik az amerikai nagykövetség pályázatában meghirdetett 500-700 ezer dollárra, amellyel a független vidéki sajtót kívánják támogatni. Jelentkeztek tovább a Kétfarkú Kutya Párt „kampánypénz-tékozló” kiírására is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..