Kezdőlap Címkék L. László János

Címke: L. László János

A kampányban is tájékoztat a szamizdat

Valószínűleg megduplázta országos jelenlétét a „szamizdat” újság, a Nyomtass te is! augusztusi indulása óta. Az önszerveződő alternatív tájékoztató részt vesz a választási kampányban is, Hódmezővásárhelyre különszámot készítettek.

Pontos visszajelzések híján csak megbecsülni lehet, mekkora példányszámban terjed a Nyomtass te is!. Ez amolyan szamizdat jellegű újság, amely a legfontosabb közéleti hírekből készít négy oldalas összeállítást minden héten, s amelyet öntevékeny emberek, csoportok nyomtatnak és terjesztenek.

A tavaly augusztusban indult kezdeményezés novemberben már körülbelül ötven településre jutott el, most pedig ennek dupláján biztosan jelen vannak – tudta meg a Független Hírügynökség az ötletgazdától, L. László János újságírótól.

Olvasótáboruk 10-20 ezres méretű lehet,

vagyis bőven vetekszik például a kormánysajtó országos napilapjainak példányszámaival (amelyet egyébként titokként kezelnek).

A Nyomtass te is! szándéka éppen az, hogy – amiként erről korábban írtunk – legfontosabb célcsoportjukhoz, a kistelepülésen élőkhöz juttassák el azokat az információkat,

amelyek elől a hivatalos kommunikáció elzárja őket.

Időközben a kistelepülések mellé felkerültek a térképre nagyobb városok is, 4-5 ezer példány Budapesten kel el.

A készítés és terjesztés roppant egyszerű: a lap weboldaláról http://nyomtassteis.hu/ letölthető az aktuális négy oldalas szám, amelyet aztán bárki kinyomtathat és terjeszthet.

 

A legutóbbi lapszám. Forrás: nyomtassteis.hu

Az alternatív valóság elleni küzdelem jegyében alaposan felpörgött a lap terjesztése, a hódmezővásárhelyi múlt hét végi polgármester-választásra különszámot készítettek, és részt vesznek a Közös Ország Mozgalom programismertető országjárásában is az áprilisi parlamenti választások előtt. (Ezeken a kormánypártok nem képviseltetik magukat.) Mindenhová előre elkészítenek olyan számot, amelynek részei a helyi tudnivalók is. Már kaptak megkeresést Siófokról, az MSZP-Párbeszéd-DK közös jelöltje, Magyar György csapatától és egy esztergomi független jelölttől.

Céljuk az, hogy az áprilisi választás véghajrájában minél több helyre eljussanak, reális információkkal ellátni a helyi lakosokat,

megkönnyítve a tájékozódást a pártok és jelöltek elképzeléseiről is.

Ismertségük alapján egyre több adományt is kapnak. Olyanoktól, akik nem tudnak közreműködni, de például pénzzel segítik őket – mondta L. László János. Hírük pedig már messzire terjed, nemrégen a The Washington Postba is bekerültek.

Az alapkoncepció változatlan: heti négy oldal, most már tíz megyei változattal, amelyekben egy oldal helyi híreket tartalmaz. A cél is ugyanaz: minden megyeszékhelyen legyen egy-egy önálló független csoport a terjesztésre. Ahol lehet, igyekeznek együttműködni független helyi online portálokkal.

A Nyomtass te is! pályázik az amerikai nagykövetség pályázatában meghirdetett 500-700 ezer dollárra, amellyel a független vidéki sajtót kívánják támogatni. Jelentkeztek tovább a Kétfarkú Kutya Párt „kampánypénz-tékozló” kiírására is.

Szamizdattal az alternatív valóság ellen

Három hónap, eddig 16 szám a Nyomtass te is! önszerveződő újság eredménye. A kormánysajtóval elfoglalt területeken terjesztett négy oldalas kiadvány mindazt tartalmazza, amit elsősorban vidéken nem olvashatnak. Ötven településen körülbelül ötezer példányban terjesztik önkéntesek az általuk kinyomtatott hetilapot. Az anyagiak mellett a legnagyobb nehézség az iszonyatos félelem a hatalomtól – mondta az ötletgazda L. László János újságíró.

Szamizdat. Csaknem harminc év után ez ugrik be a sokat látott embernek, ha csak hallja, majd rápillant az internetre: Nyomtass te is!. Betördelt négy oldalas újság, nyomtatásra készen. Csak ez nem nyomdába megy, hanem lakásokban, irodákban printereken készül belőle néhány vagy több tucat példány, amit önkéntes alapon terjesztenek.

Éppen ma készül el a 17. szám, mint minden kedden augusztus közepe óta. Csupa olyan írás,

ami nem jut el a kormánysajtóval ellepett területekre.

A belterjes pártügyek helyett egészségügy, korrupció és hasonló témák – mondta el a Független Hírügynökségnek L. László János ötletgazda.

Forrás: Nyomtass te is!

Legfontosabb célcsoportjuk a kistelepülésen élők, de fontosak azok is, akik segítenének, mert tudják, hogy szükség van erre az alternatív tájékoztatásra. A terjesztés az öntevékeny magánszemélyeken és csoportokon keresztül történik. Vannak, akik kinyomtatják és bedobálják a postaládákba, mások hétvégenként autóba ülnek és elviszik a környékbeli településekre a lapot. Kapnak támogatást pénzben is, és néhány sokszorosító üzem vállalja, hogy pár száz vagy ezer példányt kinyomtat.

Eddig körülbelül ötven településen található meg a Nyomtass te is!,

becsléseik szerint hetente ötezer példány készül. A legnagyobb bázis Tótkomlóson és Miskolcon van, ahol egyaránt 1500 körüli újságot állítanak elő. A borsodi megyeszékhelyen már 30 öntevékeny tagjuk működik, a cél az, hogy minden megyébe képesek legyenek eljutni.

Ahol lehet, igyekeznek együttműködni független helyi online portálokkal, és ahol megoldható, például Veszprémben, az utolsó oldalt helyi hírekre cserélve jelentetik meg. L. László János elmondta, hogy Tótkomlóson egy helyi honlapon felmérést készítettek az olvasók körében. A megkérdezettek 41 százalékához jutott el az újság,

57,7 százalék hasznosnak ítéli meg,

56 százalék hajlandó támogatni valamilyen formában.

“Lesújtó a reményvesztettség a vidéki lakosság körében, de a félelem az igazán iszonyatos”

– mondta L. László János. A postaládába dobálás mellett a másik terjesztési forma helyi boltokban elhelyezett csomagok. Akadt, ahol senki se vállalta, mert félt az adóhivatali retorziótól, ezért aztán a terjesztői önkéntes is visszalépett.

Jellemző mondat, hogy „ha a polgármester megtudja, nem kapunk közmunkát”. Ezért

legbiztosabb aktivistáik a nyugdíjasok,

bár közülük is csak azok, akiknek van annyi ellátásuk, hogy nem szorulnak rá a szociális tűzifára – meséli L. László János. Még Pesten is félnek, az önkéntesek közül sokan nem szívesen reklámozzák közreműködésüket a közösségi médiában.

A Nyomtass te is! távolságot tart a pártoktól, ez az olvasói igényekkel is találkozik. A kormányzati sajtótól azért már megkapták a „Soros-bérencet” – mondta az alapító. Céljuk az, hogy az emberek ne csak sopánkodjanak, hanem mozduljanak meg. Szerinte tízezer ember támogatásával egymilliót tudnának elérni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK