Júniusra meglehet az uniós zöld kártya

0
1250
Facebook

Ursula von der Leyen a hétvégén arról beszélt, hogy bízik abban júniusra meglehet az úniós zöld kártya. Ezzel a turizmus óriási lehetőséget kap az újraéledésre a pandémia után.

„Reálisan számíthatunk arra, hogy a hónap végéig meglesz a politikai megállapodás” – jelentette ki Ursula von der Leyen a portói csúcstalálkozón. Ez igen ambiciózus dátum, mert nagyon sok érdeket kell egyeztetni – írja a brüsszeli Politico. Az Európai Parlament ragaszkodik ahhoz, hogyha meglesz a zöld kártya, amely tanúsítja az oltást, a megtörtént vírusfertőzést illetve a teszt eredményét, akkor ne legyen karantén. Ezt nagyon nehéz lesz eladni a Tanácsnak, ahol az állam és kormányfők ragaszkodnak ahhoz, hogy megmaradjon a döntési joguk arra az esetre, ha a járvány újra felélénkülne.

Az Európai parlament ahhoz is ragaszkodik, hogy a vírustesztek legyenek ingyenesek.

A két fél tárgyaló küldöttségei már a múlt héten megkezdték az egyeztetést, és ezen a héten is folytatják.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott a Politiconak, hogy ezeket a tárgyalásokat fel kell gyorsítani. A horvát kormányfő érthető módon sürgeti a megegyezést hiszen az EU egyik legszegényebb országáról van szó, melynek GDP-jében a turizmus igen fontos tényező.

Június 21. a céldátum

Ebben reménykedik Ursula von der Leyen, és a turizmusban elsősorban érdekelt dél-európai tagállamok. Azt viszont Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök is elismerte, hogy „ebben az idő keretben nagyon nehéz lesz megállapodni”. A járványhelyzet ugyanis minden uniós tagállamban más, és ráadásul gyorsan változik.

„Június 21 nem ígéret hanem céldátum, amelynek a sikere attól függ, hogy miképp alakulnak az európai viták”

– mondta a Politiconak Mark Rutte holland miniszterelnök.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a saját útját járja: Ausztria már kibocsátott egy nemzeti zöld kártyát. Sebastian Kurz kerek-perec megmondta: ha nem lesz uniós megoldás, akkor jönnek a bilaterális megállapodások.

„Istennek hála nemcsak politikusok vannak a világon hanem emberek is, akik türelmetlenek, mert utazni akarnak újra. Megint nyaralni akarnak!” – mondta a Politiconak az osztrák kancellár.

A legközelebbi uniós csúcs május 25-én lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .