Jegyzék – Déli kávé Szele Tamással

0
504
facebook

Kérem, valami nagyon erős kávét kérek, valamit, amitől a holtak is felkelnek. Nem, ne is kérdezzék, úgyis elmondom, ha nem kérdik… a vízvezeték-szerelő. Én nem hiszem, hogy ilyen élőlény létezik a természetben, hónapok óta keresem hét tenger széltében-hosszában, mint Ahab kapitány a fehér bálnát.

Találtam ugyan egyet, de az meg rejtőzködő életmódot folytat, egyszer sikerült beszélnem vele, akkor elvállalta a munkát, azóta alig láttam…

Kínomban már levelet írtam neki, mit levelet, diplomáciai jegyzéket. Hátha ez hat rá.

Excellenciás Uram!

Mint azt pár hete folyó tárgyalásaink elején átadott jegyzékemben jeleztem volt, a helyzet a Fürdőszoba-övezetben válságosra fordult, mivel most már biztosak lehetünk abban, hogy a Csaptelep-szoros felett elveszett az ellenőrzés. Ez bizonyos határozott lépések megtételét igényli, melyek a most kialakult körülmények között nem várathatnak tovább magukra.

Ami a Csaptelep-szoros körül folyik, komoly gazdasági és természeti-környezeti károkat tehet hazánk kényes ökológiai egyensúlyában, és tovább ronthatja a hagyományosan hűvös viszonyt, melyet a minket körülvevő hatalmakkal ápolunk, különös tekintettel az alattunk elterülő Raktár-síkságra, mely természetes vízgyűjtőként működik. Sajnos, cselekednünk kell, mielőtt politikai válság alakul ki a tágabb értelemben tekintett geopolitikai zónánkban. A szavak ideje lejárt: most tenni, tenni kell. A Csaptelep-szoros megfelelő időben, erős kézzel, bizonyos eszközökkel történő lezárása és a technikai infrastruktúra teljes cseréje vitális érdeke hazánknak, mint azt kormányunk leszögezte. Így elkerülhetnénk azokat a bonyodalmakat, melyek kártérítési összegek fizetéséhez avagy karbantartási műveletek finanszírozásához vezethetnének a közeljövőben.

Excellenciás uram, önnek megvannak a megfelelő eszközei, nemkülönben rendelkezésére áll a szükséges know-how is ezen lépések problémamentes megtételére, ezért kormányunk már hetekkel ezelőtt azzal a bensőséges kérelemmel fordult Önhöz, hogy támogassa törekvéseinket a helyzet normalizálásában.

Ön szívesen fogadta diplomatáinkat, bár a tárgyalások során kifejtette, sajnos elkerülhetetlennek találja bizonyos anyagi eszközök igénybevételét ennél a kényes geopolitikai műveletnél, melynek beláthatatlan következményei lehetnek térségünkre nézve, már amennyiben elmarad. Mi természetesen nem zárkózunk el ezen anyagi eszközök átadásától, akár közös alap létrehozása, akár egyszerű készpénzforgalom formájában, sőt, személyes jóindulatunk jeléül bizonyos magánjellegű többletet is kilátásba helyezek Önnek, ha nem sokat tétovázik és megteszi, amire nekünk oly égető szükségünk van. Korai tárgyalásaink ily módon tehát gyümölcsözőnek bizonyultak és mindkét fél elégedetten zárhatta le őket.

Azonban a múlt heti ciklus folyamán ugyanezen tárgyalások folytatása, a végső következtetések levonása és egyezményünk megkötése nem várt, úgynevezett „vis maior” jellegű akadályokba ütközött, melyek azonban mind Excellenciád részéről merültek fel. Hol a kommunikációs csatornák kétségtelenül rossz minősége, hol az ön más irányú diplomáciai-katonapolitikai tevékenysége miatt történt, de találkozónk nem jött létre, és a helyzet hazánk területén, különös tekintettel a Csaptelep-válságra, tovább mérgesedik, már lakossági elégedetlenség tapasztalható.

A szomszédos hatalmak még nem készülnek katonai lépések megtételére ellenünk, de mindez pusztán idő kérdése. Tegnapi megbeszélésünk alkalmával, melyet telefonbeszélgetés formájában folytattunk, Ön jelezte, hogy hajlandó a mai délután folyamán kiküldeni megfigyelőit a válságövezetben uralkodó állapotok felmérése és előköltségvetés megállapítása céljából. Tegyen így, Excellenciás uram, diplomáciai szempontból a huszonnegyedik órában vagyunk, a válság már-már kiáradással fenyeget! Jómagam nem zárkózom el további összegek átadásától sem, amennyiben képes lesz kemény kézzel rendet teremteni a Csaptelep-szorosban.

Póriasabban, ám érthetőbben fogalmazva: öt rugóval többet adok, ha még ma kijössz és megjavítod azt a nyavalyás csapot!

Egymás kölcsönös tisztelete és nagyrabecsülése jegyében, mely annyira fontos mindkét fél számára:

Szele Tamás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .