Ismét tízezres tüntetések voltak Szlovákiában

0
534

Becslések szerint mintegy 25 ezer ember vonult a főváros utcáira délután, más városokban is tartottak demonstrációkat.

A korábbi tiltakozó megmozdulásokat szervező civilek csütörtökön arra hivatkozva mondták le a péntekre meghirdetett újabb tüntetést, hogy esélyt akarnak adni a frissen kinevezett átalakított kormánynak. Az egyetemisták egy csoportja mégis a tiltakozó megmozdulás megszervezése mellett döntött. Az akcióhoz szinte valamennyi fővárosi egyetem csatlakozott. A csendes menet a Komenský Egyetem főépülete elől indult, s a „Nekünk nem mindegy” feliratú molinóval vonult az Sznf térre, ahol szintén jelentős tömeg gyűlt össze. A megmozduláson nem voltak felszólalók, ugyanakkor számos civil szervezet és a művészvilág több képviselője is megjelent. A felvonulás végig békésen zajlott. A tüntetők mécseseket gyújtottak a két meggyilkolt fiatal emlékére, elénekelték a himnuszt, és lassan feloszlott a tömeg. Egy kisebb csoport a kormányhivatal elé vonult, egy jelentősebb csoport pedig a parlament elé. Míg a belvárosban csendes volt a tömeg, a parlament előtt annál hangosabb: a „Szégyen!”, „Le Gašparral!”, „Dutyiba!” jelszavakat skandálták, csörgették a kulcsaikat, és az előrehozott választásokat sürgették. A dühös tömeg egy órát töltött a parlament előtt, információink szerint itt sem történt rendbontás.

Pozsony mellett Kassán, Besztercebányán, Eperjesen, Nyitrán és az ország számos más városában is volt tüntetés. Becslések szerint Nyitrán kétezren, Léván mintegy ötszázan vonultak az utcákra. Érsekújvárban is tartottak tüntetést, itt mintegy százan jelentek meg. Nagymihályban az agrárvállalkozók 30-40 traktorral csatlakoztak a tüntetőkhöz, ők a Vadala- és a Roda-klán Kelet-Szlovákiában gyakorolt kétes praktikái ellen tiltakoztak.

„Egy hónappal ezelőtt álmodni sem mertük volna, hogy Robert Fico és Robert Kaliňák távozik a kormány éléről. Ez mind szép és jó, de sajnos csak egy felületes, kozmetikai változtatásról van szó” – nyilatkozta Ján Gálik, a kassai tüntetés egyik szervezője.

(Új Szó)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .