Interneten terjedő kamuoldal nyomába eredtünk

0
1302

Csütörtök délután olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe. A levél szerint egy olyan weboldal terjed az interneten, amely ingyen fesztiválbelépőket ígér azoknak a lányoknak és fiúknak, akik meztelen képet küldenek a portálra. A levelet több oldal is leközölte, illetve rádiókhoz is eljutott, mi pedig utánajártunk a dolognak.

Íme a levél:

“Üdvözlöm!  Már régóta követem Önöket, és ezidáig még nem írtam, de az amit minap a lányom mutatott, az mellett egyszerűen már nem tudok elmenni szó nélkül. Lehet a 42 évemmel én nem értem már a fiatalokat, már ez a puncs is sok volt nekem, de amit ma a lányom mutatott egyszerűen felháborító! Mutatott egy másik oldalt, ahova már 2 barátnője is regisztrálta magát,a lényege, hogy valamilyen fesztiválra adnak jegyet azoknak akik minél merészebb(mesztelenebb) képet töltenek fel magukról. Még csak nemrég indult , de már most is százával rakják fel magukat a gyerekek. Ráadásul a lányom barátnői az egyetem környékén kapták a szórólapot. Tehát célirányosan direkt a diákokra utaznak. Pont az egyik legkiszolgáltatottabb korosztályra. Nem tudok napirendre térni , hogy a világunk és a fiatalok ennyire elkorcsosulnak, hogy interneten mutogatják magukat szégyen érzet nélkül. Levelem azért írom Önöknek, hogy a nyilvánosság erejével hassunk a fiatalokra, hogy tiszteljék magukat, és legyen tartásuk. Ezeket az oldalakat pedig bekéne tiltani!!!

A szenny oldal címe: showybody.com

Tisztelettel Baloghné Nagy Márti”

Természetesen rögtön megnéztük az oldalt, amelyen rengeteg szembetűnő – és kevésbé szembetűnő – furcsaságot találtunk.

A főoldalon például egyebek mellett ezt írják:

“Levélben kérdezték többen is, hogy harmadik féllel megosztjuk e regisztrálóink adatait/képeit. Válaszunk : SENKIVEL NEM OSZTJUK MEG!”

Ez meglehetősen érdekes, ugyanis kicsit lejjebb görgetve már a “felhasználók” profiljai láthatóak, a meztelen képekkel együtt, szóval csak az internet “zárt” népe tekintheti meg azokat. Aggodalomra azonban semmi ok a “felhasználókról” az oldal forráskódjának ellenőrzésével hamar kiderítettük, hogy nem is felhasználók, a képeket mind az internet erre “szakosodott” oldalairól szedték.

Ekkor már nagyon kíváncsiak voltunk, csináltunk is egy kamu e-mail címet, hogy azzal csatlakozzunk az oldalhoz. Csakhogy az oldalon nincs lehetőség regisztrációra, hiába nyomkodtuk a vonatkozó gombot.

Erős a gyanúnk, hogy az e-mailt és az oldalt ugyanaz a személy jegyzi, ugyanis mindkét szöveg szerzője helyesen ír, majd néhol beszúr egy-két hibát utólag.

Cikkünk írása közben az internetről letöltött képek lekerültek az oldalról és ez a kiírás jelent meg:

“Tisztelt látogatónk! Engedve a nyomásnak új szabályt hoztunk. Mostantól erotikus jellegű képek feltöltése nem lehetséges. Az eddigi képeket töröltük. A 18 éves kórt validáló újbóli regisztráció megnyitásáig, szíves türelmüket kérjük.”

Úgy tudjuk, hogy időközben a rendőrséget is értesítették, így lehetséges, hogy az oldal mögött álló ember visszavonulót fújt, bármi is legyen a célja.

Mi viszont nem adtuk fel, a forráskód további bogarászásával kamuoldalak egész soráig jutottunk, a szálak pedig valahogy mindig egy bizonyos fotóstúdióhoz vezettek. Rájöttünk arra is, hogy a showybody.com egy az egyben a celebakaroklenni.hu régi dizájnját használja, ez az oldal pedig elvezetett minket ahhoz a személyhez, aki valószínűsíthetően az egész akció mögött áll.

Telefonon kerestük, hogy megtudjuk mi volt a célja az oldallal, de eddig nem tudtuk elérni.

Ismét frissült az oldal:

“Az előregisztrációt megnyitottuk . Ezentúl felnőtt közösségi/társkereső oldalként fogunk üzemelni. A régi regisztrációkat töröltük. Az új regisztrálók adatlapjai csak napok múlva fognak kikerülni, de minden új regisztrálót értesítünk emailben. A régi regisztrálók emailben kapnak tájékoztatást a változásokról. Köszönjünk mindenkinek a támogató és biztató leveleket. Nem hagyjuk, hogy rosszindulatú konkurenseink hamis információkkal megtörjenek minket.”

Most már szinte biztos, hogy egy bénácska gerillamarketing-akciónak voltunk tanúi. A felháborodott anyák megnyugodhatnak – már, ha voltak ilyenek egyáltalán, s a levél írója nem azonos az oldalt készítő személlyel, akinek nevét és telefonszámát, e-mail címét a  bosszúszomjas anyukáknak  szívesen megküldjük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .