Ilyen magas hangot még nem hallott a Met közönsége

0
1673

Olyat hallhatott a New Yorki Metropolitan Opera közönsége a héten, amelyet az intézmény több mint 130 éves története során még soha: egy szopránénekesnő, Audrey Luna olyan magas hangot énekelt ki a színpadon, mint korábban még senki.

A New York Times beszámolója szerint Luna a magas C-nél magasabban lévő A hangot énekelte ki Thomas Adès The Exterminating Angel című kortárs operájában. Csak a másodperc töredékéig hallható a darabban a rekorddöntés, de ez a hangjegy az első, amelyet a színpadra érkezve Audrey Lunának ki kell énekelnie.

Az operaénekesnő elmondta, hogy korábban még a magas C-nél egy oktávval magasabban lévő C-t is próbálgatta gyakorlásként, tehát tudta, hogy képes kiénekelni ilyen magas hangot, de színpadon még soha nem vállalkozott hasonlóra.

A zeneszerző, aki egyébként is a határok feszegetéséről ismert, úgy fogalmazott, hogy a szokatlanul magas hangjegy és az egész dallammenet a transzcendens metaforája az operájában. Mikor a The Exterminating Angelt komponálta, megkereste Audrey Lunát, aki korábban már Adès egyik művében kiénekelte a magas G-t.

Az operaénekesnő, aki egyébként a darabban is egy operadívát játszik,

vállalkozott a feladatra, pedig a dolgot még az is nehezíti, hogy nincs idő arra, hogy bemelegítse a hangját, hanem egyből ki kell énekelnie a hihetetlenül magas hangot.

A magas C kiéneklése egyébként a szopránénekesek között nem ritka, és D illetve E hangot is sokan ki tudnak énekelni, de a G és az A már keveseknek megy. A magas A-hoz az adottságok mellett sok gyakorlás szükséges, és a feladat nehézségét jól mutatja, hogy még egy olyan híres operaházban, mint a Metropolitan Opera sem hallhatta a közönség 137 évig.

A legmagasabb hang eddig a New York Times beszámolója szerint Donizetti Lammermoori Lucia című operájában hangozhatott el, amikor az énekesnők tehetségük bebizonyítására még a leírtaknál is magasabb hangot énekeltek ki. Nem véletlen, hogy a The Exterminating Angel története szerint Audrey Luna karaktere is Donizetti operájában énekel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .