Idő előtt engedték ki Zuschlagot az előzetesből

0
684

Négy nappal korábban engedték ki az előzetes letartóztatásból Zuschlag Jánost, akit januárban a választással összefüggésben tiltott adatszerzéssel gyanúsították meg. Márciusban még fontos lehetett, hogy a választás idején előzetesben legyen.

Valóban váratlan volt, amikor az ügyész hétfőn közölte, hogy hazamehetek, mert a legutóbbi előzetes éppen ma járt volna le – mondta el a Független Hírügynökségnek a 24.hu hírét megerősítve.

Zuschlag Jánost először januárban vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba először 30 napra, s ezt hosszabbították meg. Ennek ideje járt volna le ma.

A gyanú szerint ő is tagja volt annak a társaságnak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy

egy biztosításközvetítő cég adatbázisából személyes adatokat loptak ki,

amelyekkel a parlamenti választáson induló kamupártok számára szereztek volna ajánlásokat, hogy ezen pártok nevében több százmillió forint támogatáshoz juthassanak.

Nem lehet tudni, miért nem kérték az előzetes meghosszabbítását, sőt, engedtek ki idő előtt, mert ezt nem kötelesek megindokolni – mondta el Zuschlag, aki szerint semmi változás sincs az ügyben, az változatlanul nyomozati szakban van.

Eddig a tanúk befolyásolása és a bűnismétlés veszélye volt az előzetes kérésének indoklása. Annyi is tudható még, ami az ügyész március eleji beadványában állt, hogy

ha kiengednének, bekapcsolódhatnék a 2018-as választás jelöltállításába. Ez lenne a bűnismétlés

– fűzte hozzá az egykori szocialista politikus. Természetesen nem jelöltként, mert a közügyektől eltiltás miatt erre nincs lehetőség.

Zuschlag tagadta, hogy kamupártoknak nyújtott volna segítséget. Több pártnak dolgozott a választások előkészületeként, és egyiknél történt, hogy 3-4 egyéni választókerületben gyűjtöttek adatokat ajánlásokhoz a biztosításközvetítő cég adatbázisából – mondta. Vele szemben azonban nem az a gyanú, hogy megszerezte az adatokat, hanem hogy tudott róla. Elismertem, hogy tudtam erről, de nem foglalkoztam vele, magát az adatbázist pedig sose láttam – mondta. Vagyis itt kis súlyú bűncselekményről van szó – tett hozzá magyarázólag.

Még nem tudja, mit fog csinálni, legfontosabb, hogy a családdal legyen. Megerősítette, hogy változatlanul a záróvizsgája van hátra a jogi egyetemen, plusz egy okj-s képzésen pénzügy- és számvitelből két vizsgája.

A volt szocialista politikus korábban hat évet töltött börtönben, mert mintegy 75 millió forint pályázati pénzt vett fel civil szervezetek nevében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .