Hosszú Katinka erősebb Orbán Viktornál?

0
1199

Feljelentést tett, mint arról a Független Hírügynökség is beszámolt Tóth István, a szentendrei Honvéd Kossuth Lajos SE egyesületi vezetője az ügyészségnél, mert szerinte a Dr.Bienerth Gusztáv által, január óta vezetett Magyar Úszó Szövetség egy sor szabálytalanságot, törvénytelenséget követett el. A feljelentést számos dokumentummal, vagy dokumentumnak tűnő adattal látta el, amelyekből, valóban, egy meglehetősen furcsa kép bontakozik ki Dr. Bienerthről.


Az óvatos fogalmazást az indokolja, hogy nem vagyunk jogászok, de még ha azok lennénk is illik némi távolságtartással kezelni az ilyen ügyeket; nem biztos, hogy lopás az, ami lopásnak látszik, vagy hűtlen kezelés az, ami, távolról, annak tűnik. Az úszó társadalomban, jóllehet már hosszú ideje sikersportágként tartjuk számon, az utóbbi időben számos botrány tört ki; hogy csak a korábbi elnök, Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka párbaját, vagy a régi és az új elnök közötti hangos harcot említsük.

A Független Hírügynökség most megkereste Tóth Istvánt, hogy személyesen is beszéljen a szándékairól, miért tartotta elérkezettnek az időt, hogy az ügyészséghez forduljon.

Ön egy notórius feljelentő? Merthogy konfliktusban volt a korábbi elnökkel, Gyárfás Tamással is?

Nem mondom, hogy barátságos a kérdése.  De túl azon, hogy nem tartom magam notórius feljelentőnek, semmi egyebet nem teszek, mint az általam vezetett egyesület érdekeit képviselem. Gyárfás Tamást például egyáltalán nem jelentettem fel, megvolt ugyan a véleményem, de erről talán később. Nekem semmi okom nem volt az új elnökkel szembe menni, bizalmam volt benne, hittem abban, hogy képes lesz jól vezetni a szövetséget. Eszembe se jutott, hogy egyszer idáig fogunk jutni. A januári közgyűlés után gratuláltam Bienerth Gusztávnak és azt mondtam neki, ha azt teszi, amit ígért, jó lesz az együttműködés.  Ezután legközelebb márciusban volt közöttünk, úgymond, akció: betekintést kértem néhány iratba.  De sajnos, valójában semmilyen iratot nem adott át nekünk.

Mire lett volna kíváncsi?

A szervezet működésével kapcsolatos okmányokra. Aláírás nélküli vázlatokat tettek elénk.

De mégis mit szeretett volna látni?

– Például a megbízási szerződéseket, a korábbi munkahelyéről áthozott emberek szerződéseit, szerettük volna megnézni, hogy az operatív igazgatónak mi az iskolai végzettsége…

Ezek szerint már márciusban megfogalmazódott önben a bizalmatlanság az elnökkel szemben…

Igen, mert teljesen megtagadták a betekintés lehetőségét.

Azt akarja mondani, hogy a betekintési szándék még jóindulatú volt?

Természetesen már láttam a jogszabály-ellenességet.  Például bizonyos igazgatók kinevezésekor; ezek kizárólag a közgyűlés hatáskörébe tartoztak volna, de Dr. Bienerth maga határozott róluk. Persze, hogy látni akartuk, milyen szerződések ezek, amelyek eleve szabálytalanok, de kerek-perec megtagadta a betekintést. Azt ígérték, hogy majd összekészítik számunkra a kért iratokat, de ez nem történt meg.  De eközben felkérte az elnökségi tagokat, mondjanak le, megszüntette az addig működő bizottságokat, ugyanakkor valamennyi tisztséget Dr. Soós Csabára bízta; ő lett a szakmai alelnök, a szövetségi kapitány, és még további két bizottság elnöke. Tette ezt akkor, amikor kiváló edzőkkel rendelkezünk; egyszerűen nem értettük, miért csinálja ezt. Aztán arra a következtetésre kellett jutnom, és ezt a birtokomba jutott iratok is visszaigazolták, hogy egy sor szabálytalanságot követett el az elnök, az elnöksége pedig asszisztált hozzá. Persze, hogy asszisztált, amikor velük külön szerződéseket kötött. Egyértelművé vált, hogy szabálytalanságok, jogszabály ellenességek, már-már korrupció-gyanús helyzetek vannak a Magyar Úszó Szövetség vezetésében. Az elnökség szinte mindent automatikusan megszavazott. Például közel nyolcszázezres tanácsadói szerződést, akinek a tanácsadás munkaköri kötelessége.  A legszembeötlőbb mégis az volt, amikor a május 21-i közgyűlésen Bienerth úr annyi törvénytelenséget követett el, hogy a szememben már tarthatatlanná vált a helyzete. Úgy is fogalmazhatnék: semmit nem csinált szabályosan.

Ön annak idején annak is az egyik zászlóvivője volt, hogy váltani kell az szövetség élén. Azt, akkor miért tartotta helyesnek?

Én az egyik jelöltje voltam az elnöki posztnak, és mivel Gyárfás Tamás majd 24 év után, szerintem elhamarkodottan lemondott, de mert így döntött, helyesnek véltem, ha új elnököt választunk. A magyar közvélemény ne azzal foglalkozzon, hogy a világ egyik legjobb úszónője harcot vív a szövetség vezetőjével. Ráadásul a sportolók egy tízpontos tervezettel álltak elő, amelyben új vezetést követeltek, vagyis akkor már nem lehetett más utat választani. Nem voltam tehát zászlóvivő, egyike voltam a változásokat akarók csapatának.

Most azt mondja, hogy Gyárfás elhamarkodottan mondott le…

…Meggyőződésem…

…de ön is tudja, hogy a Hosszú Katinka Gyárfás háború mögött ott állt, az olimpiai bajnok mellett a magyar kormány is, s ez már igazán nehéz helyzetbe hozhatta az elnököt…

Így van, így van. Bár kétségtelen, arra oda kell figyelni, amit egy ilyen kaliberű versenyző mond. Ugyanakkor túlzásnak tartom, hogy Katinkának ma nagyobb hatalma van az úszás ügyeiben, mint Orbán Viktornak.

Térjünk vissza a mához: a feljelentő leveléhez egy sor dokumentumot, vagy dokumentumnak látszó iratot csatolt. Mennyire megalapozottak ezek?

Tudom, hogy egyesek azt terjesztik rólam, hogy hamisan vádolok. Soha életemben nem tettem ilyet, most sem. Amit a levélben leírtam, annak minden egyes mondatát dokumentumokkal tudom igazolni. A neveket kitakartam egyelőre, de ha eljön az ideje, azok is nyilvánosak lesznek.

Amit ön leírt, abból az derül ki, hogy Dr. Bienert lényegében önmaga hasznára vezette a szövetséget. Nem akarván jogászkodni, vagy olyan kifejezésekkel dobálózni, mint hűtlen kezelés, vagy lopás, de mégis Ön ezt a képet vetíti elénk…

Először is azt kell hangsúlyoznom: Dr. Bienertről kiderült, miközben mi az ellenkezőjét gondoltuk, hogy a leghalványabb fogalma sincs arról, miként kell egy sportszövetséget irányítani. Úgy viselkedett, mint egy kft ügyvezetője, ahol egyszemélyben dönthet. Ő úgy érezte: mindenki felett áll, egyedül hozhatja meg a döntéseket, amit tesz az szinte minden jogszabály ellenes, de még azt is megkockáztatom, hogy akár a bűncselekmény fogalomkörébe is utalható. Talán nem véletlen, hogy sorra bukkantak fel olyan figurák itt a szövetségben, akikkel az elnök a korábbi munkahelyén is üzleti, szerződéses kapcsolatban volt.  Az elnökség tagjai meg azzal voltak elfoglalva, hogy saját pecsenyéjüket sütögessék, ahelyett, hogy kontrollt biztosítottak volna az elnök felett.  Az elnökség tagjainak többségével, amúgy alapszabály ellenesen, szerződéses viszonyt alakított ki az elnök.

Vagyis megvásárolta az embereket…

Akár így is fogalmazhatunk. Ha egy elnökség tagjai saját maguk számára terjesztenek elő javaslatokat, majd azokat meg is szavazzák, akkor ezt minek nevezhetjük? Mindenkinek látnia, tudnia kell, hogy mi történt. Mindenkinek látnia kell, hogy a bevételek majd hetven százaléka nem arra ment, amire szánták.

Végezetül kit támogat az elnöki posztért folyó versenyben?

A 15 elnökségi helyre negyvenen jelentkeztek, és ez jó dolog, még akkor is, ha már most hallani a háttéralkukat. Szeretném, ha új erők mozdulnának meg és a régiek nem jutnának újra pozícióhoz.  Véget kell vetni annak, hogy egyesek a saját pecsenyéjüket sütögethessék.  Nem titkolom, hogy érkezett rám is jelölés és én ezt elfogadtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .