Kezdőlap Címkék Bienerth

Címke: bienerth

Magyar Úszó Szövetség: lefoglalt iratok

0

Mivel foglalatoskodik mostanság Dr.Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség szeptember elején megbuktatott elnöke – nos ezt próbálta kideríteni a Független Hírügynökség, nem sok eredménnyel. A meglehetősen viharos körülmények között érkezett és hasonló módon távozott, tiszavirág éltű elnökösködéssel dicsekedhető Bienerth ugyanis leginkább külföldön tartózkodik, és – a jelek szerint  – nem is szívesen tér haza, még akkor sem, ha a kötelessége Budapestre szólítaná.

A megállapodás szerint ugyanis október 12-ig kellett volna átadnia az eddig feladatköréhez tartozó dokumentumokat, ismereteket utódjának, Wladár Sándornak, ám ez nem történt meg, hanem – mint ahogy ezt a hírekből hallhattuk, helyette csak egy levél érkezett, amelyben arról értesít mindenkit, hogy két héttel meghosszabbította utazgatásait, ezért majd csak ezt követően tud a szövetség rendelkezésére állni.

Dr.Bienerth eljárását sokan több, mint furcsának tartják, főként azért, mert az átadás-átvétel elmaradása miatt az új vezetés nem tud teljes erőbedobással dolgozni. Wladár elmondta portálunknak, hogy nagyjából hetven százalékosan tudnak működni, márpedig a történtek után épp arra lenne szükség, hogy gyorsan a normál kerékvágásba kerüljenek.

A százszázalékos intenzitást azonban lassítja az is, hogy

több nyomozás is folyik a szövetségben, egyszerre két feljelentés is fut párhuzamosan.

Az egyiket még Bienerth tette, az előző időszakban, szerinte, elkövetett szabálytalanságok miatt – egy faház és egy drágállott kertépítés miatt tett feljelentést amellyel feltehetően Gyárfás Tamáson akarna bosszút állni – a másikat a szentendrei úszó egyesületének vezetője, Tóth István, a Bienerth működés alatti visszaélésekre hivatkozva.

Wladár Sándortól megtudtuk, hogy a rendőrség több iratot, dokumentumot lefoglalt már a szövetség székházában járva, de hogy pontosan hol tart a nyomozás, akár az egyik, akár a másik ügyben, arról nem tudott információval szolgálni.

A Bienerthet feljelentő Tóth István szerint még vannak dokumentumok

A hivatalos értesítés kapcsán, miszerint megindulhat a nyomozás, megkérdeztük magát a feljelentőt, Tóth István, a  szentendrei HKLSE vezetőjét, hogy mit szól a fejleményhez.

 

Örülök neki, hogy megindul a nyomozás, ugyanakkor sajnálom, hogy azok az állítások, dokumentumok, amelyekkel a nyomozó hatósághoz fordultam helytállónak bizonyultak. Szerintem még sok minden kiderülhet, hisz én nem férhettem hozzá minden dokumentumhoz, a rendőrségnek viszont lehetősége van arra, hogy az úszó szövetségben lévő papírokat átvizsgálja.

Bienerth Gusztávra terhelő dokumentumokra gondol?

Nem lehet mindenért az elnököt felelőssé tenni. Az elnökségnek módja lett volna megálljt parancsolni BIenerthnek, de nem tette, kiszolgálta őt, szinte ellenvetés nélkül elfogadta az előterjesztéseit, miközben, ha nem ezt teszi, megakadályozhatott volna egy sor törvénytelenséget. Akadt azért kivétel is, Cseh László például mindig megfogalmazta erkölcsi aggályait. Ő az egyike azoknak, aki tiszta tudott maradni.

Most ezt azért hangsúlyozza, mert ön is indul az elnöki posztért és a riválisát, az eddig elnökségi tag Wladár Sándort akarja lenyomni?

Én leültem tárgyalni Wladárral, hosszan beszélgettünk…

Szóval akkor Wladár ellen beszél?

Nem, én őt alkalmas elnöknek tartom, szívesen dolgozom vele, de persze csak akkor, ha olyan emberekkel veszi magát körül, akik tényleg az úszósportot képviselik, nem azokkal akar együttműködni, akik eddig is elnökségi tagok voltak és akik most mind újra jelöltetik magukat a vezetésbe.

Hivatalos: befogadták a Bienerth elleni nyomozást

A Független Hírügynökség megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata a következőket közölte:

Az Ön által említett ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kényszerítés és hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás határideje 2017. október 10. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásáról bővebb tájékoztatást nem ad.

 ORFK Kommunikációs Szolgálat

A Bienerth elleni nyomozás befogadásáról már korábban is rtunk, ám a befogadás ténye most vált hivatalossá.

Információnk szerint befogadták a Bienerth Gusztáv elleni feljelentést

0

Befogadta a Magyar Úszószövetség nemrégiben leváltott elnöke elleni feljelentést az ORFK – tudta meg a Független Hírügynökség. Bienerth Gusztáv ellen a szentendrei úszócsapat vezetője, Tóth István tett feljelentést.

A szeptember elején rendkívüli közgyűlésen a helyéről elmozdított MÚSZ-elnökkel szemben elsősorban megbízási, közte tanácsadói szerződések miatt tett büntetőfeljelentést a szentendrei Honvéd Kossuth Lajos SE elnöke.

Amint megerősítést kapunk az ORFK-tól, azonnal megírjuk.

 

 

Hosszú Katinka erősebb Orbán Viktornál?

Feljelentést tett, mint arról a Független Hírügynökség is beszámolt Tóth István, a szentendrei Honvéd Kossuth Lajos SE egyesületi vezetője az ügyészségnél, mert szerinte a Dr.Bienerth Gusztáv által, január óta vezetett Magyar Úszó Szövetség egy sor szabálytalanságot, törvénytelenséget követett el. A feljelentést számos dokumentummal, vagy dokumentumnak tűnő adattal látta el, amelyekből, valóban, egy meglehetősen furcsa kép bontakozik ki Dr. Bienerthről.


Az óvatos fogalmazást az indokolja, hogy nem vagyunk jogászok, de még ha azok lennénk is illik némi távolságtartással kezelni az ilyen ügyeket; nem biztos, hogy lopás az, ami lopásnak látszik, vagy hűtlen kezelés az, ami, távolról, annak tűnik. Az úszó társadalomban, jóllehet már hosszú ideje sikersportágként tartjuk számon, az utóbbi időben számos botrány tört ki; hogy csak a korábbi elnök, Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka párbaját, vagy a régi és az új elnök közötti hangos harcot említsük.

A Független Hírügynökség most megkereste Tóth Istvánt, hogy személyesen is beszéljen a szándékairól, miért tartotta elérkezettnek az időt, hogy az ügyészséghez forduljon.

Ön egy notórius feljelentő? Merthogy konfliktusban volt a korábbi elnökkel, Gyárfás Tamással is?

Nem mondom, hogy barátságos a kérdése.  De túl azon, hogy nem tartom magam notórius feljelentőnek, semmi egyebet nem teszek, mint az általam vezetett egyesület érdekeit képviselem. Gyárfás Tamást például egyáltalán nem jelentettem fel, megvolt ugyan a véleményem, de erről talán később. Nekem semmi okom nem volt az új elnökkel szembe menni, bizalmam volt benne, hittem abban, hogy képes lesz jól vezetni a szövetséget. Eszembe se jutott, hogy egyszer idáig fogunk jutni. A januári közgyűlés után gratuláltam Bienerth Gusztávnak és azt mondtam neki, ha azt teszi, amit ígért, jó lesz az együttműködés.  Ezután legközelebb márciusban volt közöttünk, úgymond, akció: betekintést kértem néhány iratba.  De sajnos, valójában semmilyen iratot nem adott át nekünk.

Mire lett volna kíváncsi?

A szervezet működésével kapcsolatos okmányokra. Aláírás nélküli vázlatokat tettek elénk.

De mégis mit szeretett volna látni?

– Például a megbízási szerződéseket, a korábbi munkahelyéről áthozott emberek szerződéseit, szerettük volna megnézni, hogy az operatív igazgatónak mi az iskolai végzettsége…

Ezek szerint már márciusban megfogalmazódott önben a bizalmatlanság az elnökkel szemben…

Igen, mert teljesen megtagadták a betekintés lehetőségét.

Azt akarja mondani, hogy a betekintési szándék még jóindulatú volt?

Természetesen már láttam a jogszabály-ellenességet.  Például bizonyos igazgatók kinevezésekor; ezek kizárólag a közgyűlés hatáskörébe tartoztak volna, de Dr. Bienerth maga határozott róluk. Persze, hogy látni akartuk, milyen szerződések ezek, amelyek eleve szabálytalanok, de kerek-perec megtagadta a betekintést. Azt ígérték, hogy majd összekészítik számunkra a kért iratokat, de ez nem történt meg.  De eközben felkérte az elnökségi tagokat, mondjanak le, megszüntette az addig működő bizottságokat, ugyanakkor valamennyi tisztséget Dr. Soós Csabára bízta; ő lett a szakmai alelnök, a szövetségi kapitány, és még további két bizottság elnöke. Tette ezt akkor, amikor kiváló edzőkkel rendelkezünk; egyszerűen nem értettük, miért csinálja ezt. Aztán arra a következtetésre kellett jutnom, és ezt a birtokomba jutott iratok is visszaigazolták, hogy egy sor szabálytalanságot követett el az elnök, az elnöksége pedig asszisztált hozzá. Persze, hogy asszisztált, amikor velük külön szerződéseket kötött. Egyértelművé vált, hogy szabálytalanságok, jogszabály ellenességek, már-már korrupció-gyanús helyzetek vannak a Magyar Úszó Szövetség vezetésében. Az elnökség szinte mindent automatikusan megszavazott. Például közel nyolcszázezres tanácsadói szerződést, akinek a tanácsadás munkaköri kötelessége.  A legszembeötlőbb mégis az volt, amikor a május 21-i közgyűlésen Bienerth úr annyi törvénytelenséget követett el, hogy a szememben már tarthatatlanná vált a helyzete. Úgy is fogalmazhatnék: semmit nem csinált szabályosan.

Ön annak idején annak is az egyik zászlóvivője volt, hogy váltani kell az szövetség élén. Azt, akkor miért tartotta helyesnek?

Én az egyik jelöltje voltam az elnöki posztnak, és mivel Gyárfás Tamás majd 24 év után, szerintem elhamarkodottan lemondott, de mert így döntött, helyesnek véltem, ha új elnököt választunk. A magyar közvélemény ne azzal foglalkozzon, hogy a világ egyik legjobb úszónője harcot vív a szövetség vezetőjével. Ráadásul a sportolók egy tízpontos tervezettel álltak elő, amelyben új vezetést követeltek, vagyis akkor már nem lehetett más utat választani. Nem voltam tehát zászlóvivő, egyike voltam a változásokat akarók csapatának.

Most azt mondja, hogy Gyárfás elhamarkodottan mondott le…

…Meggyőződésem…

…de ön is tudja, hogy a Hosszú Katinka Gyárfás háború mögött ott állt, az olimpiai bajnok mellett a magyar kormány is, s ez már igazán nehéz helyzetbe hozhatta az elnököt…

Így van, így van. Bár kétségtelen, arra oda kell figyelni, amit egy ilyen kaliberű versenyző mond. Ugyanakkor túlzásnak tartom, hogy Katinkának ma nagyobb hatalma van az úszás ügyeiben, mint Orbán Viktornak.

Térjünk vissza a mához: a feljelentő leveléhez egy sor dokumentumot, vagy dokumentumnak látszó iratot csatolt. Mennyire megalapozottak ezek?

Tudom, hogy egyesek azt terjesztik rólam, hogy hamisan vádolok. Soha életemben nem tettem ilyet, most sem. Amit a levélben leírtam, annak minden egyes mondatát dokumentumokkal tudom igazolni. A neveket kitakartam egyelőre, de ha eljön az ideje, azok is nyilvánosak lesznek.

Amit ön leírt, abból az derül ki, hogy Dr. Bienert lényegében önmaga hasznára vezette a szövetséget. Nem akarván jogászkodni, vagy olyan kifejezésekkel dobálózni, mint hűtlen kezelés, vagy lopás, de mégis Ön ezt a képet vetíti elénk…

Először is azt kell hangsúlyoznom: Dr. Bienertről kiderült, miközben mi az ellenkezőjét gondoltuk, hogy a leghalványabb fogalma sincs arról, miként kell egy sportszövetséget irányítani. Úgy viselkedett, mint egy kft ügyvezetője, ahol egyszemélyben dönthet. Ő úgy érezte: mindenki felett áll, egyedül hozhatja meg a döntéseket, amit tesz az szinte minden jogszabály ellenes, de még azt is megkockáztatom, hogy akár a bűncselekmény fogalomkörébe is utalható. Talán nem véletlen, hogy sorra bukkantak fel olyan figurák itt a szövetségben, akikkel az elnök a korábbi munkahelyén is üzleti, szerződéses kapcsolatban volt.  Az elnökség tagjai meg azzal voltak elfoglalva, hogy saját pecsenyéjüket sütögessék, ahelyett, hogy kontrollt biztosítottak volna az elnök felett.  Az elnökség tagjainak többségével, amúgy alapszabály ellenesen, szerződéses viszonyt alakított ki az elnök.

Vagyis megvásárolta az embereket…

Akár így is fogalmazhatunk. Ha egy elnökség tagjai saját maguk számára terjesztenek elő javaslatokat, majd azokat meg is szavazzák, akkor ezt minek nevezhetjük? Mindenkinek látnia, tudnia kell, hogy mi történt. Mindenkinek látnia kell, hogy a bevételek majd hetven százaléka nem arra ment, amire szánták.

Végezetül kit támogat az elnöki posztért folyó versenyben?

A 15 elnökségi helyre negyvenen jelentkeztek, és ez jó dolog, még akkor is, ha már most hallani a háttéralkukat. Szeretném, ha új erők mozdulnának meg és a régiek nem jutnának újra pozícióhoz.  Véget kell vetni annak, hogy egyesek a saját pecsenyéjüket sütögethessék.  Nem titkolom, hogy érkezett rám is jelölés és én ezt elfogadtam.

Az úszóbotrány folytatódik

0

Tiszta vizet a medencékbe címmel írt, mondhatni tényfeltáró levelet Tóth István, a HKLSE elnöke, ha úgy tetszik a szeptember elején leváltott úszóelnök, Bienerth Gusztáv viselt dolgairól.

Hogy az állítások hitelesek legyenek a szentendrei egyesületi elnök, aki eddig is vitézül harcolt aktuális elnökök ellen, a levél minden oldalát aláírta, és szerződéseket is mellékelt.

Hogy mi is hitelesek legyünk, idemásoljuk a levél első részét:

Az itt látható levél most csak illusztráció, de tartalmaz megbízási szerződéseket, munkaszerződéseket, vállalkozói szereződéseket, számlákat, kifizetéseket, intimitásokat, furcsa jutalékokat. A Független Hírügynökség egyelőre nem vállalta ezeknek a szerződéseknek, állításoknak a kivizsgálását, de az elkövetkezendő napokban, mintegy ellenőrizve a levél tartalmát és annak megfelelően tájékoztatjuk olvasóinkat.

Egyelőre tehát csak azt állapíthatjuk meg, amit beszámolónk elején: az úszó szövetség körüli botrány nemhogy véget ért, végeláthatatlanul folytatódik. És még a vizes vb költségeiről egy szót sem ejtettünk…

Úszók: elnökválasztás elnapolva

0

Nem lesz szeptember 1-én még új vezetője a Magyar Úszó Szövetségnek, értesült a Független Hírügynökség.

A tét ugye az volt, hogy Bienerth Gusztávnak, a januárban Gyárfás Tamást váltó elnöknek mennie kell-e, vagy sem.

Az eredeti terv az volt, hogy a közgyűlésen visszahívják  Bienerthet  és megválasztják az új elnököt is.

Már persze, ha hinni lehet azoknak a híreknek, hogy az úszótársadalomnak elege lett az új elnökből. Ezt a feltevést igazolta vissza, hogy az elnökség tagjai sorra mondtak le mandátumukról, a végén már csak hárman maradtak a grémiumban, amely így működésképtelenné vált.  Vagyis mindenképpen újjá kell választani a testületet, de nem szeptember 1-én.

Híreink szerint ekkor csak a visszahívás történhet meg, amellyel szemben az elnök még erőteljes küzdelemben van. Olyannyira, hogy azt a háborút, amelyet Gyárfással szemben vívott lezárta és most már kifejezetten pozitív nyilatkozatokat ad elődjéről. Ezért is maradt el a nyílt vita; miután Bienerth az Origónak nyilatkozva kifejtette:

semmilyen visszaélést nem igazoltak vissza a vizsgálatok, legalább is Gyárfással szemben,

ezért ő úgy gondolja, hogy a FINA és a LEN vezetőségi tagja nagyon fontos szereplője a magyar úszósportnak.

Az elnökválasztás, a visszahívás esetén egy hónap múlva lesz, mert azt állítják: csak is így lesz törvényes. Az indulók között változatlanul Wladár Sándor tűnik a legesélyesebbnek, főként azok után, hogy sem Hargitay András, sem pedig Fürjes Balázs nem jelölteti magát.

Bienerth magával rántotta Fürjest

0

Tisztul a kép, legalább is a Független Hírügynökség értesülései szerint a Magyar Úszó Szövetség szeptember 1-i közgyűlése előtt. Tisztul, annak ellenére hogy Szabó Tünde sportállamtitkár a lehető ledodonaibb választ adta Népszavának arra a kérdésre, hogy  vajon most is úgy látja-e, hogy sportszakmai vezetőre van szükség, vagy visszatért korábbi álláspontjára, ahol ezt a kérdést lényegében nyitva hagyta, meghagyva azt az értelmezést, miszerint Bienerth Gusztáv jó választás volt a sportág élére.

Nos, íme az államtitkári válasz: „ A sportági szakszövetségek legfontosabb feladata – sportágtól függetlenül –a sportolók, az edzők és az egyesületek érdekeinek képviselete itthon és a nemzetközi sportéletben egyaránt. Ez kizárólag egyetértésben és egységben lehetséges, az elnök, a vezetők és a szövetség tagjai között. Ahhoz, hogy egy sportág sikeres legyen, elengedhetetlen a célok együttes meghatározása, az együttgondolkodás és a hatékony együttműködés. A sportszövetségek független civil szervezetek, amelyek közgyűlésein a tagszervezetek delegált képviselői demokratikus úton választanak elnököt.

A választást pedig megelőzi az elnökjelölés folyamata. Ez a demokratikus döntési folyamat biztosítja, hogy mindig az adott sportszervezet tagságának többsége által támogatott jelölt kerüljön a szövetség élére. Legyen az akár sportszakember, akár politikus, vagy akár üzletember. Egy sportági szövetség feladatiból adódóan a mindenkori elnöknek és elnökségnek, vezetőségnek együtt kell működnie, és támaszkodnia kell a sportág szereplőire, az ő véleményükre, szakmai meglátásaikra. Ezt a folyamatot a politikai vezetés nem tudja és nem is akarja befolyásolni.”

Eddig a nyilatkozat, amiért, amúgy mi kérünk elnézést. Természetesen a szövegből semmilyen döntés nem vezethető le, legfeljebb a kremlinológiában jártasok tudják, hogy éppen kitől határolódott el a kormány, ki ejtett és kit favorizál. Ne is menjünk bele az elemzésbe, mert akkor óhatatlanul belebotlunk olyan kérdésekbe, hogy vajon hogyan kerülhetett a birkózó szövetség élére Németh Szilárd és ugye ilyen mélységekig amúgy sem akarunk eljutni.

Inkább térjünk vissza az elején tett megállapításunkhoz, vagyis ahhoz, hogy tisztul a kép. Azt ugyanis bízvást megállapíthatjuk, hogy Bienerth Gusztáv, jelenlegi elnök patronjai elfogytak, a FINA világbajnokságon észlelt, szinte megalázó marginalizált szerepe alapján – még egy érmet sem adhatott át -, bízvást kijelenthetjük: kevés az esélye a folytatásra. Annál is inkább kevés, mert a szövetség vezetőinek többsége lemondott posztjáról, ami egy sikeres hazai világbajnokság után nehezen lenne értelmezhető lépés. Még azok a sportági emberek, akik korábban Gyárfás ellen és BIenerth mellett voltak szembefordultak a jelenlegi elnökkel. (Talán csak Hosszú Katinka álláspontját nem ismerjük.) Vagyis immár az a kérdés, és ezzel is többször foglalkoztunk már, ki követheti őt az elnöki székben. Esélyesként emlegették sokáig Fürjes Balázst, aki maga sem tagadta az esetleges szerepvállalását.

A kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormányzati biztos azonban, mint tőle magától megtudhattuk: nem jelöltette magát a pozícióra és ez arra enged következtetni, hogy Szabó Tündének az a mondása érvényes, miszerint szakembert kell állítani a szövetség élére. Információnk szerint BIenerth lényegében magával rántotta mindazokat, akik a sportágon kívülről gondoltak az elnöki posztra. Ebből adódóan pedig ismét oda jutottunk, ahová néhány napja: a Független Hírügynökség Wladár Sándorra tippel, mint az Úszó Szövetség szeptember 1-e után funkcionáló elnökre.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK