Hongkong újabb lépéssel került közelebb Kínához

0
649
Fotó: Pixabay

Vasárnap szuper gyorsvonat kezdett el közlekedni Kína és Hongong között, s ez egy kicsit közelebb hozta Hongkongot Kína többi részéhez. A kapcsolat felemás Kína és az egykori brit gyarmat között.

200 kilométeres sebességgel száguld a szupergyorsvonat Hongkongból, s ennek köszönhetően 20 perc alatt lehet elérni a kínai határra. A kínai határőrök már Hongkongban ellenőrzik az okmányokat, hogy a szupergyors minél előbb megérkezzen Sencsenbe. Az egykori kínai halászfalu ma már a kínai ipar egyik központja, melynek népessége meghaladja Hongkongét, és elérte a 12 milliót.

A szupergyorsvonat tovább erősíti Hongkong kapcsolatát az anyaországgal.

Peking mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatokat kívánja fejleszteni.

Hongkong a világ legforgalmasabb légikikötője az áruszállítás tekintetében, nem véletlen, hogy Pekingben előszeretettel beszélnek a Nagy Öböl régióról. Ez Hongkongot és Délkelet Kínát (Kanton környékét) jelenti, amely a kommunista állam egyik legfejlettebb része. A Nagy Öböl régió gazdasági teljesítménye 1500 milliárd dollár. Körülbelül annyi mint egész Oroszországé.

S ha már Hongkong: amikor egy magasrangú pekingi vezető oda látogat, akkor nem mulaszt el sárga színű nyakkendőt kötni. Régebben a kommunista vezetők számára a vörös nyakkendő volt ajánlatos, de manapság mindinkább kedvelik a sárgát. Annak ugyanis másfajta szimbolikus jelentése van, amelyet az egész kínai kultúrkörben remekül megértenek.

A sárga a császári hatalom színe volt a Mennyei Birodalomban. A császár küldöttei, ha vidékre látogattak, a sárga színnel jelezték, hogy ez a mandarin a császár akaratát képviseli. Peking akarata előtt pedig mindenkinek meg kellett hajolnia.

Hongkong jelenleg az egy ország két rendszer elv alapján működik. Ez azt jelenti, hogy jogrendje a brit birodalmi múlt örökségeként sokkal közelebb áll Nagy Britannia törvénykezési gyakorlatához mint a kínaihoz. Például a vádlottnak is vannak jogai, miközben Kínában a vádlottat általában úgy kezelik mintha már el is lenne ítélve. A helyzet valóban az, hogy a bíróság csak azt az ítéletet mondja ki, melyet a kommunista párt illetékes vezetői már korábban meghoztak.

Hongkongban épp ezért nem sürgetik a beolvadást, melyre csak évtizedek múlva kerül sor – ha betartják a Peking és London között megkötött szerződést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .