Hetvenezer szír menekült indult útnak az újabb harcok miatt

0
761

Bassár el-Aszad az utolsó, még a lázadók kezén lévő szíriai kormányzóságot támadja, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget, és újabb több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

A Guardian beszámolója szerint rengetegen menekültek el a kormányerők támadásai miatt Ildibből, az ország utolsó olyan nagyobb térségéből, amelyet még a kormányellenesek uralnak. A hadsereg az előrenyomulás közben szisztematikusan támadja a kórházakat, már nyolcat bombáztak le a december végétől mostanáig terjedő időszakban. A térségben működő segélyszervezetek szerint ennek egyértelműen az a célja, hogy a lakosságot menekülésre késztessék.

Az elmúlt hetekben körülbelül 70 ezer ember kelhetett útra Ildib belseje felé, miközben már 1,1 millió olyan ember van  a kormányzóságban, aki a korábbi harcok elől menekült ide.

Sokan a török határ közelébe menekültek a Bassár el-Aszadhoz hű erők elől. Ildib 2015 tavasza óta van az iszlamista lázadók koalíciójának kezén. A kormányerők mostani támadása során egész falvak néptelenedtek már el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .