Hatvan évvel halála után kapta meg a Jad Vasem elismerést

0
267
youtube

Zsidók ezreinek az életét mentette meg Konstanty Rokicki konzul, aki a Bernben dolgozott Lengyelország nagykövetségén a holokauszt idején.

A nagykövet tudtával paraguayi útlevelek ezreit hamisította olyan zsidók számára, akik a nácik által megszállt terülteken éltek. Számukra életmentő volt a paraguayi útlevél, mert a nácik nem ismerték fel a hamisítást. Így a zsidók külföldi állampolgárnak minősültek, és nem szállították őket haláltáborokba.

Miután a második világháború rendszerváltozást hozott Lengyelországban is, ezért a bátor diplomata akciójával senki sem foglalkozott. 1958-ban anélkül halt meg, hogy a legcsekélyebb elismerést is kapta volna életmentő akciójáért. Diplomácia történészek nem kötötték össze a berni konzul nevét a paraguayi útlevelek hamisításával. Tavaly már Svájcban ünnepélyesen megemlékeztek a bátor konzulról. Az ünnepségen Duda lengyel köztársasági elnök is jelen volt. Izraelben most ismerte el Konstanty Rokicki konzul életmentő akcióját a Jad Vasem intézet – számolt be róla a Haaretz című baloldali lap internetes portálja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .