Handó Tünde többször is törvényt sértett az Országos Bírói Tanács szerint

0
2142
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ülést tartott szerdán az Országos Bírói Tanács (OBT), amelynek feladata az Országos Bírói Hivatal (OBH) felügyelete. A tanács több esetben is megállapította, hogy az OBH elnöke, Handó Tünde törvénysértő módon járt el bírói álláspályázatokkal. 

A kedd délután tartott ülés fontos napirendi pontja volt azoknak a kérdéseknek a megtárgyalása, amelyeket a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék fogalmazott meg összbírói értekezletein az Országos Bírói Tanács felé olyan álláspályázatokkal kapcsolatban, amelyeknél felmerült, hogy Handó Tünde nem az előírásoknak megfelelően járt el a bírák kinevezésénél, illetve a pályázatok elutasításánál.

Az OBT elérhetővé tette a tanácskozás jegyzőkönyvét, amelyet először az Index ismertetett. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Handó Tünde szerint az OBT több tag korábbi lemondása miatt eleve működésképtelen, de a tanács úgy határozott, hogy ez nincs így, és megtartották az ülést. Egyben felszólították Handó Tündét, hogy az OBH elnökeként intézkedjen a póttagok kiválasztása ügyében.

Ezután ismertették, hogy mire jutott az OBT a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék által megfogalmazott kérdésekkel kapcsolatban. Eszerint Handó Tünde több szabálytalanságot is elkövetett: megfelelő indoklás nélkül nyilvánított érvénytelennek bírói pályázatokat, nem tájékoztatta megfelelően a pályázókat és a véleményező testületeket a döntéseiről, a vezetői kinevezések nem voltak átláthatóak és egyes esetekben az sem állapítható meg, hogy volt-e valós alapja a pályázatok eredménytelenné nyilvánításának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .