Hajóbaleset: egy koreai párt már eltemettek odahaza

0
951
Elõtérben a Clark Ádám hajódaru, háttérben a roncs kiemelését elõkészítõ szakemberek. MTI/Sóki Tamás

A Hableány négy áldozatának hamvai hétfőn megérkeztek Koreába, egy házaspárt pedig már el is temettek. Változatlanul zajlik a roncs kiemelésének előkészítése.

A hajótragédiában elhunyt dél-koreaiak közül négy maradványai hétfőn megérkeztek Szöulba, az Incson Nemzetközi Repülőtérre – jelentette a koreai hírügynökség, a Yonhap.

Mint írják, az áldozatokat még Magyarországon elhamvasztották, ezeket szállították haza, a a hozzátartozókkal együtt.

Ők voltak az első csoport, akik az ideutazott családtagok közül hazaérkeztek.

A nap folyamán pedig kettejük, egy házaspár maradványainak eltemetése már meg is történt Szöul déli részén, Anyangban.

„Soha nem álmodtam, hogy kellemes utazásuk (Magyarországra) utolsó napja életük utolsó napja lesz. Imádkozom, hogy boldogok legyenek a mennyben” – mondta egy gyászoló a Yonhapnak.

A Hableány roncsa kiemelésének előkészítése változatlanul zajlik, a hevedereket próbálják átfűzni. Ez már hétfőn megtörténhet,

a kiemelés kedden vagy szerdán lehetséges.

Bár a Hableány kiemelését nehezíti, hogy nem tudni, megroppant-e szerkezete az ütközéskor, a feltérképezést pedig az hátráltatja, hogy a búvárok nulla látótávolságban dolgoznak – mondta Götz Sándor hajómérnök, aki részt vett a Clark Ádám úszódaru tervezésében.

Ha a hajó az ütközéskor vagy a süllyedéskor megroppant, akkor az a kiemelés módján is nagyban változtat.

A víz alatti fotók alapján megállapítható, hogy a hajó orrával felfelé áll a talajon, így a kiemelés előtt billentett helyzetéből először vízszintesbe kell hozni.

A Duna vízszintje eközben gyorsan apad, a korábban jelzettnél némileg intenzívebb süllyedés valószínűsíthető – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Hétfő késő délelőtt 450 centi volt a vízszint, fél nap alatt 13 centit apadt.

A baleset 33 koreai és két magyar részese közül hét sérültet fogtak ki a vízből, a többi – vélhetően mind elhunyt – közül még nyolcat keresnek. Egyikük a hajó magyar kapitánya, a többi koreai.

A munkálatok idejére légtérkorlátozás van érvényben e hét vasárnap éjfélig a Duna érintett szakaszán. A korlátozást a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője rendelte el. Területig – hozzávetőleg – az Árpád hídtól északra 1 kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 kilométert tart a korlátozás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .