Győr: letette az esküt az egy napig polgármester Borkai

0
1874
Borkai Zsolt polgármester a Győri Közgyűlés alakuló ülésén. MTI/Krizsán Csaba

Megalakult csütörtök délután a Győri Közgyűlés, esküt tett az egy napig polgármester Borkai Zsolt. Az ellenzéki tüntetéssel kísért ülésen Borkai vállalta, hogy drogtesztnek veti alá magát.

Hangos jelenetek előzték meg már a Győri Közgyűlés alakuló ülését is. Több tucat ellenzéki szimpatizáns igyekezett bejutni a díszterembe, amelynek ajtajait teremőrök tartották zárva. A kívül rekedt ellenzéki szimpatizánsok időről időre dörömböltek, sípoltak, kiabáltak.

Ellenzéki szimpatizánsok a Győri Közgyűlés alakuló ülése közben a városháza díszterme előtt. MTI/Krizsán Csaba

A 23 fős közgyűlésbe a Fidesz-KDNP-nek 15, az ellenzéki összefogásnak (DK-MSZP-Momentum-LMP-Jobbik) 2, a Civilek Győrért szervezetnek is 2, az Összefogás Győrért Egyesületnek egy képviselője jutott be, további két független képviselő és a polgármester mellett.

A közgyűlés tagjaival együtt esküt tett Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról péntek délutáni határidővel lemondó polgármester.

Izzott a levegő

Az eskütétel után az önkormányzati képviselők egyenként vették át Borkai Zsolttól megbízólevelüket. Két képviselő,

Glázer Tímea (DK) és Pollreisz Balázs (MSZP) nem fogott kezet a polgármesterrel.

Pollreisz Balázs az ülés elején azt javasolta, hogy a közgyűlés oszlassa fel magát. Később azt is szorgalmazta, hogy az új önkormányzat bontsa fel a szerződéseket Rákosfalvy Zoltán ügyvédi irodájával, mentse fel aljegyzői pozíciójából Csörgits Lajost és Borkai Zsolt mondjon le polgármesteri javadalmazásáról. Borkai Zsolt erre azt mondta, hogy amit az ellenzék tesz, azt nem a győriek nevében teszi, hanem azért, hogy őt megtörje.

„Kuplerájt csináltak a városházából”

– fogalmazott Borkai. Szerinte a győriek számára is felháborító, hogy azt, ami történt, arra használják fel, hogy még nagyobb káosz legyen a városban. Azért mond le, mert úgy véli, abban a morális helyzetben, amely a városban kialakult, ezt meg kellett tennie.

Glázer Tímea azt javasolta, válasszanak olyan alpolgármestert, aki független, köztiszteletben áll és az átmeneti időszakban irányítja a várost.

A DK győri elnöke arra kérte Borkai Zsoltot, hogy több orvos jelenlétében adjon vizelet- és vérmintát.

Ezzel arra utalt, hogy a polgármestert korábban drogfogyasztással is megvádolták. Borkai erre úgy válaszolt, hogy „menjünk el együtt, közösen, kézen fogva”. Szerinte Glázer nem tudja elfogadni, hogy október 13-án nem őt választották meg polgármesternek.

Borsi Róbert, a Fidesz-KDNP-frakció vezetője arról beszélt, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint az alpolgármester személyére kizárólag a polgármester tehet javaslatot, emellett azt is rögzíti, hogy külsős személy alpolgármesteri tisztséget nem tölthet be. Ennek alapján megválasztották a megyeszékhely két főállású alpolgármesterét, a kormánypárti Fekete Dávidot és Radnóti Ákost.

Borkai Zsolt az ülés végén annyit mondott, hogy „köszönöm, Győr”, amit a díszteremben lévők tapssal fogadtak.

Az alakuló ülést követően Glázer Tímea, Pollreisz Balázs, valamint Gréczy Zsolt (DK), Korózs Lajos (MSZP) és Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselők beszámoltak a városháza díszterme előtt összegyűlt ellenzéki szimpatizánsoknak az alakuló ülésen történtekről.
Az alakuló ülés előtt sajtótájékoztatón Glázer Tímea megerősítette, hogy az időközi polgármester-választás előtt

előválasztást szeretnének tartani az ellenzéki polgármesterjelölt személyéről.

Pollreisz Balázs, az MSZP helyi elnöke szintén az alakuló ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy támogatja az előválasztást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .