Gyöngyösi Márton a magyar Giorgia Meloni?

0
966
Facebook

David Pressman, az USA budapesti nagykövete egyedül a Jobbik-Konzervatívok elnökét hívta meg széder estjére a magyar politikai elitből. Miért? A valasz.hu meginterjúvolta Gyöngyösi Mártont, és kiderült: az amerikai nagykövet mesterterve valószínűleg az, hogy Meloni mutatványát játszatja el Gyöngyösi Mártonnal.

Olaszország első miniszterelnökasszonya szélsőjobboldali húrokat pengetett, és Orbán Viktorral ápolt politikai barátságot ám miután hatalomra került, józan középutas irányt követ. Legfőbb gazdasági tanácsadója elődje, Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke. A külpolitikában egyáltalán nem követi Orbán Viktor Brüsszel és Washington ellenes vonalát, és főként nem paktál Putyinnal. Ehelyett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel ápol politikai barátságot, és együtt biztosították támogatásukról Zelenszkij ukrán elnököt, akit Orbán Viktor gyakran bírál.

Giorgia Meloni mind az Európai Unióban mind a NATO-ban a fő áramlathoz csatlakozott: támogatja Ukrajnát. Nem Orbán Viktorral hanem Manfred Weberrel, az Európai Néppárt brüsszeli vezetőjével működik együtt, így a magyar miniszterelnök álmai egy nagy egységes szélsőjobboldali mozgalomról az Európai Parlamentben hamvukba holtak. Orbánnak maradt a bús magány Brüsszelben.

Működhetne hasonló forgatókönyv Magyarországon is?

Giorgia Meloni Olaszország legsikeresebb pártját szervezte meg, amely háttérbe szorította az olasz jobboldal olyan nagyágyúit mint Silvio Berlusconi vagy Matteo Salvinit. Mibe bukott bele a két vetélytárs? Putyin barátságába! Orbán Viktor politikájában is ez zavarja igazán Washingtont.

Pressman nagykövet Gyöngyösi Márton meghívásával – éppúgy mint sajtóértekezletével – jelezhette Orbán Viktornak, hogy ideje lazítani az Oroszországhoz fűződő szálakon. Megteheti-e ezt a magyar miniszterelnök?

Orbán ereje az ellenzék gyengeségében áll,

mind Washingtonnak mind Moszkvának azt mondhatja: “vagy én vagy a káosz Magyarországon”. Washingtont valószínűleg nem az zavarja, hogy mennyire erősek a magyar kormány orosz kapcsolatai hanem, hogy Orbán Viktor nyíltan szembemegy a NATO vonalával. Sok más európai állam is szép csendben kereskedik Oroszországgal. Németország például Törökországon keresztül üzletel az oroszokkal – írta meg a Der Spiegel. Csakhogy Berlin nyíltan nem kontrázza meg Washington vonalát. Biden elnöknek mind nehezebb összetartania a nyugati tábort Ukrajna ügyében, mert már jóformán senki sem hisz Zelenszkij elnöknek, aki szerint legyőzhetik az oroszokat.

A magyar kormány nyíltan sürgeti a tűzszünetet Ukrajnában, melyet örömmel üdvözölne Franciaország Németország és Olaszország is. Ha az USA valóban Putyin bukását szeretné elérni, ahogy ezt Biden elnök ki is mondta, de ennek nincs túlságosan sok realitása. Putyin budapesti barátját viszont levehetik a sakktábláról, ha nem vigyáz magára. A dossziéja jó vastag, és nemcsak Moszkvában, de Washingtonban is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .