A 3,4 milliós kis állam ismét az élvonalban Latin-Amerikában: itt szüntették meg először a rabszolgaságot és itt deklarálták először a női egyenjogúságot. A marihuána fogyasztását már korábban törvényessé tették, de szerdától mindenki megkaphatja a gyógyszertárban is. Persze szabályok azért vannak.

Először is mindenkinek regisztráltatnia kell magát, ha vásárolni akar. Valamilyen orvosi indoklás nem árt. Csakis hazai polgárok vásárolhatnak. El akarják ugyanis kerülni azt, hogy Uruguay a kábítószer kedvelők Mekkája legyen. Persze azért a pénz nem mellékes: évente 26 millió euróra számít az államkincstár.

A 3,4 milliós ország minden polgára napi 1,30 gramm marihuánát vehet a gyógyszertárban.

Otthon hat növényt is termeszthet anélkül, hogy becsöngetne a rendőr. Uruguay ezzel nemcsak követi az amerikai trendet, hiszen az USA néhány államában csakis a magán szférában lett legális a marihuána. Itt viszont az állami gyógyszertárak is árusítják azt a szert, melyet az ENSZ még 1961-ben kábítószernek nyilvánított. Csakhogy a költségvetési hiány nagy úr. Az USA-ban is elsősorban emiatt engedélyezték a marihuánát. Uruguayban hasonló a helyzet.

Most már csak az a kérdés, hogy mennyire tartják be a szabályokat. Régi szép hagyomány ugyanis, hogy a szomszédos Brazília és Argentína polgárai is szép számban keresik fel a kis Uruguayt, mely mindig az élen járt az újításokban Latin Amerikában.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..