GRAFIKONBAN A VILÁG – A könyvmolyok paradicsoma

0
123
Fotó: Pixabay

A világon a legtöbb könyvet Kínában adják ki, magasan verve a második helyezett Egyesült Államokat – derül a Nemzetközi Kiadók Szövetségének (International Publishers Association) adataiból. A legutolsó e szempontból összesített évben az ázsiai gigaországban összesen 470 ezer címet jelentettek meg. Összehasonlításként, Magyarországon 12 560 címet adtak ki ugyanazon évben.

Habár a világ folyamatosan átáll az e-könyvre, annak terjedése azért lassúbb is a vártnál, nem szólva arról, hogy sokak számára a könyv olvasása még mindig olyan élmény, amelyhez fizikai jellegnek is kell kapcsolódnia: a könyv, a nyomda illata, a tapintása, sokakban indít be valami tudat alatti örömöt és vágyat.

Egy szó, mint száz, Kínában nagyon sokan vélik így, hiszen közel félmillió új cím jelenik meg évente a kontinensnyi országban. Jócskán le van maradva  az Egyesült Államok, ahol – rácáfolva arra az előítéletre, hogy az amerikaiak csak tévét néznek – még így is közel 340 ezer új cím jelent meg 2015-ben. A dobogóra felfért még az Egyesült Királyság, a maga 173 ezer új címével.

Forrás: https://www.statista.com/chart/12358/which-countries-produce-the-most-books/

Igaz ez a rangsor némileg megtévesztő – hiszen érdemes súlyozni a lakosok számával. Ezzel a kiigazítással már az Egyesült Királyság vezet, mégpedig toronymagasan: 2710 cím jutott a taglalt évben egy millió lakosra, míg az USA-ban csak 1043, Kínában pedig 335. Persze ez csalóka, hiszen minél kisebb egy nemzet, annál kevesebb lakos között oszlik meg még a viszonylag kevés új cím is – Magyarországon például a helyzet ebből a szempontból kifejezetten kedvező, 1200 körül van.

Magyarországon már vannak tavalyi adatok is. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2016-ban 12 254 címet jelentettek meg, 2,5%-kal kevesebbet, mint az előző évben. A könyvek példányszáma ugyanakkor nőtt – mégpedig  jelentősen, 11,5 %-kal. A mellékelt grafikon arra is választ ad, hogy milyen könyvből hány darabot jelentettek meg a kiadók.

Forrás: KSH

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..