Gondolatok Nostradamus születésnapján

0
1356

„Róka, s hiéna vezeti a népet, alattuk szétesik az ország, a róka egyedül sokat téved, a hiéna megássa a sírját. Végtelen a nép ostobasága, de lassan feltámad az új erő, nem hallgat róka hiéna szavára, Pannónia nem lesz dögtemető.” (Nostradamusnak tulajdonított profécia)

515 évvel ezelőtt született (Saint Rémy, Franciaország, 1503. december 14.) a reneszánsz neves alakja, a csillagász-gyógyszerész látnok pestisdoktor, IX. Károly francia király udvari orvosa, Michel de Nostredame, azaz Nostradamus.

Teljesen mindegy, hogy a jövőt illető látomásai – főleg melyek hazánkat érintik – pontosabbak-e, mint a vak bolgár jósnő Baba Vangáé. Ő az, aki előre látta a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak ledőlését, de körülírta az Egyesült Királyság kilépését is az Európai Unióból – írta egykor  a Mirror.

Én, aki még ministráns sem lehetnék az említett nagyságok mellett, legfeljebb labdaszedő az általuk félreütött adogatásoknál, magam is próbálkozom pár mondatban rövid távú jóslásokba bocsátkozni jövőnket illetően.

Lassan vége ennek az évnek. Ezért 2019-nek van inkább jelentősége, abból a szempontból, hogy mi vár ránk majd az újesztendőben. Baba Vanga szerint gazdasági válság lesz Európában, Vlagyimir Putyint megpróbálják megölni, Donald Trump titokzatos betegséget kap el, amitől megsüketül, és agyi károsodást szenved, egy, a 2004-ben történthez hasonló nagyságú cunamit lát Ázsiában, illetve azt is, hogy egy hatalmas meteorit csapódik Oroszországba. Szépen vagyunk, nem mondom.

Ami pedig csak minket, magyarokat érint, állítólag mi leszünk az elsők, akik kapcsolatba lépnek földönkívüliekkel kb. 2115-ben. De ez már bennünket nem nagyon érint.

És mit mond Nostradamus, az első idézett bekezdésen kívül – ami egyáltalán nem biztos, hogy tőle származik -, van-e még valami nekünk való?  Tételezzük fel, hogy bármit is mondott, az nekünk ma már mind fake news. Hamis hírek és punktum! Ezen kár vitatkozni.

És mit mondok én? Mik az én jövendöléseim?

A tudományon, a művészeteken és a sporton kívül a jövőben minden más terület elveszíti majd kizárólagos nemzeti jellegét, természetesen a múlt ábrázolásán kívül. Ezért az említettek kivételével kár erőltetni a gazdaság, a társadalom és a politika nemzeti vénájának tágítását, amikor a globalizált függőség elkerülhetetlenné válik a világban!

Nincs mese! A nemzetek egymásrautaltsága kizárólagossá válik ezeken a területeken, végleg elsorvasztva az önálló, szuverén nemzeti jelleg abszolutizálását! A társadalmi formációk ennek megfelelően épülnek majd ki.

Közelebbről! Európa májusban a jövőt és nem a múltat fogja választani. Okafogyottá válnak majd az államokban meglévő autonóm törekvések. Összeadódnak a ma még különálló gazdasági, társadalmi erők, az egység véglegesen felőrli a különállóságot, mert mindenki előtt nyilvánvalóvá válik, hogy a tét nem más, mint a valós és nem a politikai hatalom megszerzése érdekében kreált nemzeti lét!

Magyar vagyok! Bennem tucatnyi nemzet keveréke! Hiszem, hogy a jövő az emberi jogok és a demokrácia tiszteletben tartása lesz a mindennapokban is, nem csak az ünnepeken! A másság vállalásával együtt végleg tudatosul majd mindnyájunkban, hogy először emberek vagyunk és csak utána magyarok!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .