Francia nukleáris fűtőelemek Pakson – mi lesz Putyin barátságával?

0
957
Facebook/Le Monde

Orbán Viktor Kötcsén a többi között megemlítette azt a forgatókönyvet is, hogy a jövőben Magyarország francia fűtőanyagot is használhat Pakson az orosz helyett. Mit jelent ez?

Az Európai Unió már 2014 óta arra buzdítja a tagállamokat, hogy szokjanak le az orosz nukleáris fűtőelemekről, és keressenek alternatívát. Putyin 2014-ben foglalta el a Krímet, és ebből kiderült, hogy agresszív szándékai vannak Ukrajnával szemben noha ennek szuverenitását korábban Oroszország garantálta épp annak fejében, hogy Kijev lemondott a nukleáris fegyverekről. Putyin múlt februári nyílt agressziója után felerősödtek a félelmek a nukleáris iparban is, Finnország például lemondta orosz atom erőművét. Orbán Viktor azonban kitart amellett, hogy Paks 2-őt az oroszok építsék meg. Közben viszont francia üzemanyagot vásárolna Paks 1-hez?

A Framatome az utóbbi időben igencsak korszerű fűtőelemeket állít elő – nyilatkozta a Telexnek Aszódi Attila egyetemi tanár, Paks egykori kormánybiztosa.

Technikailag tehát indokolt lehet a váltás oroszról francia dúsított uránra, de a diplomáciai szempont ennél nyilvánvalóan jóval fontosabb.

Putyin helyett Macron

A franciák hajlandóak a Siemens helyére lépni a Paks2 beruházásban, ez már önmagában is indokolhatná a váltást, de Orbán Viktor számára jóval többről van szó. Merkel kancellár távozásával elveszítette létfontosságú német kapcsolatait, és ezt most Franciaországgal és Olaszországgal kívánja pótolni. Olaszországban Giorgia Meloni a miniszterelnök, aki épp mostanában látogat Budapestre, itt az ideológia eléggé hasonló a politikai gyakorlat azonban más. Meloni nem hadakozik az Európai Unióval és Washingtonnal mint Orbán Viktor hanem igyekszik maximálisan együttműködni velük.

A liberális Macron régebben igyekezett elszigetelni az illiberális Orbán Viktort az Európai Unióban és a visegrádi szövetségben, de az ukrajnai háború átírta a helyzetet. Az Egyesült Államok igyekszik irányítása alá vonni az Európai Uniót, és ezzel mind Macron mind Orbán szemben áll. Jól látszik ez abban, hogy semmiképp sem akarják csökkenteni az együttműködést  Kínával, ahogy az Egyesült Államok ezt szövetségeinek “javasolja”. Ezen túlmenően mind Franciaország mind Magyarország a nukleáris energia elszánt híve, Macron elnök szerint az atom az zöld energia. Hasonló érdekközösség áll fenn az európai hadsereg ügyében: ezt mind Macron mind Orbán fontosnak tartja, de Washington és Varsó ellenzi, mert a NATO gyengítésének tekinti.

Végül Orbán pontosan tudja, hogy azért nem kap pénzt az Európai Uniótól, mert a meghatározó nagyhatalmak így döntöttek. A német véleményen Orbán nem tud változtatni, mert annyira elrontotta a kapcsolatait mindenkivel amikor potenciális szövetségesnek nevezte az Alternative für Deutschland pártot, melyben neonáci elemek is vannak.

Orbán most Macront és Melonit győzködi arról, hogy az ellene alkalmazott vétóról beszéljék le Németországot. Kérdés, hogy Meloninak vagy Macronnak ér e ennyit Orbán?

Ebből is látszik, hogy a magyar miniszterelnök tisztában van a reális erőviszonyokkal: sokkal inkább kíván az Európai Unióban boldogulni mint Putyin magányos barátjaként bóklászni a senki földjén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .