Foci vb: milliárdos csapatok vs „szegény legények”

0
193

Világsztárokkal teletűzdelt, dollármilliárdokat érő csapatok állnak szemben néhány tízmilliós értékű válogatottakkal a labdarúgó világbajnokságon. A legszegényebb csapat a panamai, amely a játékosok értéke alapján alig kilencmillió dollárt ér. A listát orrhosszal a franciák vezetik.

A howmuch.net grafikonján az látható, hogy a transfermarkt.co.uk által kiszámolt játékosértékek alapján mennyit ér az oroszországi foci vb-n fellépő 32 csapat. Ebből kiderül, hogy nagy az egyenlőtlenség Európa gazdag országai és a világ többi része között. Sőt, a top 10 ország közül 6 Európából származik.

Forrás: howmuch.net

Ha konkrét példát veszünk, az egyik összecsapáson

Spanyolország (1,055 milliárd dollár) fog játszani a 45 milliós Iránnal

június 20-án. A spanyolok több, mint hússzor annyit érnek, mint az irániak.

A házigazda Oroszország válogatottja 165 milliót ér, a lista legalján Panama áll a maga 9 millió dollárra becsült értékével.

A top-10 csapat (milliárd dollár)

  1. Franciaország: 1,102
  2. Spanyolország: 1,055
  3. Brazília: 1,001
  4. Németország: 0,901
  5. Anglia: 0,892
  6. Belgium: 0,769
  7. Argentína: 0,707
  8. Portugália: 0,474
  9. Uruguay: 0,380
  10. Horvátország: 0,367

A portál emlékeztet arra, hogy a világbajnokságokon az elmúlt több, mint 80 évben mindössze két nem európai csapat volt, amelyik eljutott a versengés végéig: Brazília és Argentína. Noha mindkét ország tele van milliókat érő tehetségekkel. Az utolsó vb-döntő európai csapat nélkül 1950-ben volt (Uruguay győzött Brazília ellen 2-1-re). Nyilvánvaló tehát, hogy a pénz tehetséget vásárol, ami viszont a világbajnokságot nyeri meg.

Ennek alapján tehát mely csapat a mostani vébé legvalószínűbb győztese? Ez persze attól is függ, a csapatok hogyan jönnek ki a csoportkörből, de az egyik csapat, amelyiknek a legjobb esélye van megnyerni mindent, a lista tetején lévő Franciaország. Legalábbis a howmuch.net szerzője szerint, a szakértők többsége jelenleg nem rájuk tenné a legnagyobb tétet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .