Ferenc pápánál keres támogatást a francia elnök

0
833
MTI/APpool/Alessandra Tarantino

A francia köztársasági elnök aggodalommal figyeli, hogy az európai elit egyre kevésbé képes kezelni a fontos problémákat. Ez derült ki Brüsszelben a mini csúcson, ahol semmiféle megállapodás sem született a migráns politikáról.

Ferenc pápa ebben az ügyben fontos morális támogatást jelenthet, hiszen a katolikus egyházfő mindíg kiállt a migránsok jogai mellett, amit azzal is jelzett, hogy első hivatalos látogatása Lampedusa szigetére vezetett, ahol akkor Itália legnagyobb migráns tábora volt.

Azóta Rómában hatalomra kerültek a populisták, akik a migráns politikát tűzték zászlajukra. Brüsszelben olyan átfogó javaslatot terjesztett elő Giuseppe Conte miniszterelnök, amely megosztaná a terheket. Ez a gyakorlatban többlet kvótákat jelentene: a többi EU tagállamnak át kellene vennie Olaszország félmillió migránsának jó részét.

Ezt senki sem akarja elfogadni az Európai Unióban.

Valahogy viszont dönteni kell Brüsszelben, ahol csütörtökön már valamennyi tagállam vezetői részt vesznek a tanácskozáson. Elvben Macron elnök javaslata a téma az eurozóna reformjáról, de ezt valószínűleg felülírja a migráns probléma. „A nacionalizmus lepraként terjed Európában!”– ez Emmanuel Macron véleménye a szélsőjobboldali populizmusról. Ahhoz, hogy ezt a veszélyt elhárítsák, valamiféle megoldást kellene találni a migráns problémára.

Ezért is látogat a Vatikánba Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, hogy morális támogatást szerezzen elképzeléseihez, melyeket azután Brüsszelben az Európai Unió csúcstalálkozóján előterjeszthet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .