Ferenc pápa keresztes hadjárata a papi pedofília ellen

0
364
Theodore E. McCarrick ártatlannak vallja magát.

Nem gyakorolhatja papi hivatását a szexuális zaklatás miatt felfüggesztett bíboros-érsek. Ferenc pápa döntött így – hangsúlyozza a New Yorki fő egyházmegye közleménye. Theodore E. McCarrick Washington érseke volt korábban. Egy feljelentés nyomán bizonyítást nyert, hogy 47 évvel ezelőtt egy tinédzsert szexuálisan zaklatott.

A 87 éves bíboros közölte, hogy ártatlan. Egyáltalán nem emlékszik az esetre, de aláveti magát a Ferenc pápa által elrendelt vizsgálatnak.

A katolikus egyházfő keresztes hadjáratot folytat a papi pedofília ellen, amely súlyosan árt az egyház tekintélyének. Nemrég magához rendelte az egész püspöki kart Chiléből, ahol szisztematikusan eltitkolták a pedofil papok ügyeit. Az egész püspöki kar felajánlotta a lemondását a pápának. Néhányuk lemondását Ferenc pápa el is fogadta.

Ilyen magasrangú papot, mint Theodore E. Mc Carrick még nem vádoltak meg fiatalkorúak szexuális zaklatásával az Egyesült Államokban.

Korábban Bernard Law, Boston érseke is lemondott hasonló ügyben, de őt „csak” azzal vádolták, hogy eltussolta a pedofil papok ügyeit. Személyesen nem volt érintett. Az USA-ban több katolikus egyházmegye a csőd szélére került, mert jelentős összegű kártérítést kellett kifizetniük a pedofil papok áldozatainak.

A Vatikán harmadik számú emberét, George Pell bíborost is pedofil vádakkal illetik szülőhazájában, Ausztráliában. Pell bíborost, aki a Vatikán pénzügyi főnöke, arra az időre amíg a bíróság előtt tisztázza magát Ausztráliában, Ferenc pápa felfüggesztette tisztségéből.

Ferenc pápa többször is fogadta a Vatikánban a pedofil papok áldozatait, és bocsánatot kért tőlük a szexuális molesztálásért. A közvéleménynek a pápa megígérte: következetesen lesújt minden pedofil esetre függetlenül az illető rangjától.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .