Mini Magyarország, maxi csalás

0
757

Több mint fél milliárdos uniós támogatást próbált meg “privatizálni” több társával összejátszva a Dél-Magyarország című szegedi napilap és a Hír Tv egykori főszerkesztője. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon D. Imrét és Sz. Kristófot a szökés és elrejtőzés veszélye miatt előzetes letartóztatásba helyezte, harmadik társuk, K. Sándor esetében  házi őrizetet rendelt el.

Egy tipikus “magyaros” visszaélés végére tett pontot a Csongrád Megyei Főügyészség, amikor tegnap a megalapozott gyanú alapján házkutatást rendelt el az ügyben érintett személyeknél, majd a letartoztatásukról is intézkedtek.

Mórahalom külterületén egy 1910-es állapotokat tükröző emlékpark megvalósítására kértek mintegy 500 millió forint uniós támogatást a vállalkozók. A “Mini Hungary Park” megvalósítása azonban döcögve haladt. A beruházó cég ügyvezetője, a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság vezetője, illetőleg az államilag támogatott projekt műszaki ellenőri feladatait ellátó személy egymással összejátszva 2013. májusa és 2014. júniusa között olyan teljesítés igazolásokat állított ki, és próbált meg kifizetési kérelmeket  elszámoltatni, amelyek köszönő viszonyban sem voltak a valóságban felhasznált anyagok értékével, az elkészült makettek darabszámával. A valótlan okiratokra hivatkozva el nem végzett munkákra és be nem szerzett anyagokra is kérték a támogatások kifizetését, illetőleg a már kifizetett támogatások jogossgának elismerését.

Két évig többé-kevésbé ezzel nem is voltak gondok, mígnem egy ellenőrzés során ki nem derültek a csalások. Az utolsó, záró kifizetési csomagot a támogató nem fogadta el és az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt elállt a szerződéstől és az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a beruházót. 430 millió forintra taksálják a nyomozószervek azt a vagyoni hátrányt, amelyet az ügyeskedők a hazai és az uniós költségvetésnek okoztak.

A mórahalmi “mini Magyarország” a tervek szerint Európa legnagyobb makettparkja lett volna, de egy maxi csalás “tetthelye lett a valóságban. A “történelmi” Magyarország 50 műemlék épületének elhelyezését tervezték a parkba, ahol a a makettek 10-20 méterre helyezkedtek el egymástól, 1:25-ös arányú kicsinyítésben. Központi helyre a Parlamentet tervezték, de kicsiben a Diósgyőri várat, a szegedi Zsinagógát, a hajósi pincéket és az esztergomi Bazilikát is láthatták volna az érdeklődők.

Helyi informátorunk szerint, még a 2015. márciusi megnyitó előtt is az utolsó simításokat végezték a munkások az elkészült néhány épületen. Újra és újra kellett festeni a kicsinyített falakat, mert a silány anyagokból készült épületekről az eső lemosta a festéket.  Az eredetileg igényelt költségvetésből jó minőségű munkára is futotta volna, ehelyett azonban a kivitelező olcsó, hungarocellből “építkezett”, a megtakarítás, a NAV nyomozóinak feltételezése szerint, az üzlettársak zsebében landolt.

Alighanem úgy jártak: amit nyertek a réven, elbukják most a vámon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .