Felfelé bukott az állambiztonság leváltott főnöke

0
514

Merkel kancellár újra megmutatta kompromisszumkötő művészetét: leváltotta az Alkotmányvédelmi Hivatal főnökét, de egyúttal kinevezte államtitkárnak a belügyminiszteriumban. Vagyis a kormánykoalíció mindkét pártja megkapta azt, amit akart.

A szociáldemokraták két okból követelték Hans-Georg Maassen távozását. Egyrészt azért, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője

részletesen tájékoztatta jelentéseiről az ellenzéki szélsőjobboldali pártot.

Így az Alternative für Deutschland előbb ismerhette meg a belbiztonsági helyzetet, mint maga a kormány. Másrészt Hans-Georg Maassen kétségeit fejezte ki, hogy Chemnitzben valóban sor került-e neonáci fajgyűlölő megmozdulásokra.

Néhány héttel ezelőtt a keletnémet városban két migráns leszúrt egy helyi lakost. Ezt követően spontán tüntetések kezdődtek, melyekbe neonáci elemek is részt vettek. Színesbőrű polgárokat inzultáltak, és egy zsidó éttermet is megtámadtak. Seehofer belügyminiszter, a bajor CSU vezére korábban úgy nyilatkozott, hogy ő maga is felvonult volna Chemnitzben, ha nem lett volna miniszter. Védelmezte az Alkotmányvédelmi Hivatal főnökét, kiváló szakembernek nevezte Hans-Georg Maassent.

Angela Merkel kancellár megtalálta a megoldást:a Bundestagban határozott hangon ítélte el a neonáci megmozdulásokat, egyidejűleg pedig

kinevezte államtitkárnak a belügyminisztériumban Hans-Georg Maassent.

A kancellár asszony irodája sietett tisztázni, hogy az új államtitkár nem fogja felügyelni a Németország belső biztonságáért felelős Alkotmányvédelmi Hivatalt. Mind a szociáldemokraták mind pedig a bajor CSU megkapta tehát, amit akart. Így Angela Merkel  kormánya folytathatja munkáját és tovább keresheti a megoldást a menekültek integrálására, mert ez a probléma változatlanul megosztja a német közvéleményt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .