Fejpénzt fizet az Unió a menekültekért

0
608
MTI/EPA/Mohamed Badra

Az Európai Bizottság új javaslattal állt elő a menekültprobléma megoldására: Brüsszel 6000 eurót fizetne minden menekült után annak a tagállamnak, amely hajlandó a saját területén tábort létesíteni.

Az Európai Unió legutolsó csúcstalálkozója döntött arról, hogy menekülttáborokat kell létrehozni az unió területén annak érdekében, hogy tehermentesítsék a mediterrán tagállamokat, ahova a bevándorlók döntő többsége érkezik.

Az ügy előzménye az, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta a menekülteket szállító hajók kikötését Itáliában. Az EU döntése után Olaszország újra fogad hajókat, de csak augusztus végéig. Addig adott határidőt az olasz kormány a Bizottságnak, hogy beváltsa ígéretét és átvegye az Olaszországba érkező menekülteket. Ezek száma jelentősen csökkent a 2015-16-os csúcsidőszakhoz képest,

idén eddig alig több mint 17 ezer menekült érkezett Olaszországba.

A Bizottság most azt szeretné, hogyha a tagállamok táborokat hoznának létre a menekültek fogadására. Ezekben a táborokban az unió biztosítana őrséget és személyzetet. Ezenkívül minden menekült után 6000 eurót fizetne. Ez esetleg vonzó lehet a szegényebb tagállamok számára. Ausztria, Németország, Franciaország eleve közölte: nem hoz létre ilyen táborokat, Olaszország sem akar újabb tábort a saját területén. A visegrádi államok is jelezték, hogy nem kívánnak ilyen tábort létrehozni.

Ilyen körülmények között az Európai Bizottság javaslatának kevés az esélye a sikerre.

Az Európai Unió próbálkozott másutt is, de Líbiából, Tunéziából és Egyiptomból egyértelműen jelezték: náluk is van elég menekült, és nem akarnak táborokat létrehozni. Korábban Albánia felajánlotta: létrehoz ilyen táborokat a menekültek számára. Csakhogy Albánia cserében azt várta, hogy felgyorsulnak az uniós csatlakozási tárgyalások. Vagyis Albánia kap egy időpontot, hogy mikor kerülhet be az Európai Unióba. Ehelyett az Európai Unió felfüggesztette a tárgyalásokat Albániával és Macedóniával.

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei szerdán vitatják meg a Bizottság új javaslatát. Viharos vita várható, mert a menekültek ügye minden tagállamban nagyon megosztja a közvéleményt, ezért a konszenzus kialakítása ebben az ügyben szinte reménytelennek látszik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .