Uniós szabályozás a tetoválások piacán

0
213

Az uniós polgárok 5 százalékának volt valamiféle tetoválása 15 évvel ezelőtt, de ma már ez a szám 12%. Vagyis drámai a növekedés – különösen a fiatalok között. Ami meglepő: semmilyen uniós szabályozás sincsen e téren. Pedig a tetoválás nagyon veszélyes is lehet.

Az Európai Vegyszer Ügynökség (European Chemical Agency – ECHA) hosszas vizsgálatot folytatott – számolt be róla a Politico. Meglepetésükre azt tapasztalták, hogy a tetoválás alanyait egyáltalán nem érdekelte, hogy milyen vegyszert fecskendeznek a bőrükbe. Évente, ha egyszer kérdezik ezt meg tőlem – vallotta egy tetováló mester Brüsszelben. Pedig sok problémát okozhatnak a tetováló vegyszerek. Svédországban nemrég megvizsgálták a különféle tintákat, és

34 szerből 12-t veszélyesnek minősítettek.

A jelentést készítő uniós ügynökség – az ECHA – természetesen megkérdezte a legfőbb gyártót a BASF-et. A német cég rutin választ adott: az ő termékeik nem veszélyesek az egészségre. Az ECHA viszont elvégezte a saját külön vizsgálatát. Az 500 oldalas jelentés 4000 olyan vegyszert talált, melyet a tetováló mesterek használnak az Európai Unióban, és melyek veszélyesek lehetnek az egészségre. A jelentést megküldték az Európai Bizottságnak, amely azután dönt arról, hogy készül e uniós törvényjavaslat a tetoválásról.

Valószínűleg ezzel már csak az új uniós bizottság foglalkozik majd. Jövőre ugyanis európai választásokat tartanak, és ennek nyomán megújul az Európai Bizottság is. A választási kampányban aligha növelné a jelenlegi bizottság, illetve az egész EU népszerűségét, ha egységes uniós törvényt javasolnának a tetoválásra. Személyi szabadságjogokat sérthet ugyanis, ha bizonyos szereket kitiltanak a tetoválószalonokból. Ráadásul egy esetleges tilalom azt eredményezhetné, hogy a szalonok egy része az illegalitást választaná. Nincs tehát könnyű helyzetben az Európai Unió, ha szabályozni akarja a tetoválást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..