Elindult a gáz a Török Áramlaton

0
1528
Forrás: alanyadailynews.com

Áthaladt az első egymilliárd köbméter földgáz a Török Áramlat csővezetéken – közölte a Gazprom. Egyik ágán két év múlva érkezhet hozzánk az orosz gáz ezen az úton.

Megkezdte Oroszország a kútba esett Déli Áramlat utódjaként gründolt Török Áramlaton keresztül a földgáz szállítását Dél-Európa felől. A Gazprom közlése szerint az első egymilliárd köbméter 54 százalékát Törökországba, 46 százalékát pedig a bolgár határra szállították. Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Aleksandar Vucic elnök, valamint Bojko Boriszov bolgár kormányfő hivatalosan január 8-án Isztambulban avatta fel a Török Áramlatot.

A Török Áramlat Európába irányuló, második ágának szerb szakasza decemberben készült el. A tervek szerint Bulgária és Magyarország 2020 végéig fejezi be a vezeték rá eső részének lefektetését. Ez az ág évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállíthat. Ebből 3,5 milliárd köbméter Bulgáriába, 2,5 milliárd Szerbiába, 6 milliárd pedig Magyarországra érkezik (ez az éves hazai gázigény kétharmadát elégíti ki). Mindezen felül 3,75 milliárd köbméter gázt Szlovákiába és Ausztriába fognak szállítani.

Hozzánk először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlaton keresztül

– mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára ma az állami tévében. A vezeték bővítése Bulgária, Szerbia és Magyarország irányába folytatódik – tette hozzá.

A Török Áramlat

célja az is, hogy kikerülje Ukrajnát.

Ez komoly aggodalom az orosz terjeszkedés gazdasági formája miatt. Továbbá amiatt, hogy Ukrajna eleshet a területén át vezető gáz áthaladásából származó tetemes összegű tranzitdíjtól, ami növeli az ország nehézségeit és az esetleg folytatódó orosz nyomás hatását. Ezt a félelmet mérsékli, hogy december végén megszületett a megállapodás az orosz gáz ötéves ukrajnai tranzitjáról Európa felé.

Magyarország jelenleg – nyugati irányból – Ausztrián keresztül vehet földgázt, ahová délről, például Észak-Afrikából érkezik az energiahordozó. Az európai piacra még Norvégiából jön jelentős mennyiségben a nyersanyag – mondta Kaderják. Valójában Magyarország nyugati irányból az Északi Áramlat németországi ágán keresztül tudunk szintén orosz gázt is venni. (Alternatíva még a cseppfolyós földgáz, amely számos fogadóterminálon keresztül jelenhet meg az európai piacon – mondta Kaderják. A Horvátországban épülő, cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminálon keresztül is közvetlenül juthatna a magyar piacra az energiahordozóból, de ehhez még megállapodásra kell jutni az ottani kormánnyal.)

Az Európába érkező

orosz gáz újabb útja lesz az Északi Áramlat 2.

Ennek építését be kell fejezni, azzal Németország és más európai országok is nyerni fognak – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen megtartott találkozója után bő két hete. Szerinte mindenki érdekelt a gázellátás diverzifikálásában, és az Északi Áramlat 2 kereskedelmi projekt, amelynek befejezését Németország a meghirdetett amerikai szankciók ellenére is támogatja. Mint mondta, Németország nem lát Oroszországtól való egyoldalú függőséget a gázszállítások terén. Putyin azt mondta, hogy a gázvezetéket Oroszország képes egyedül is befejezni, bár elismerte, hogy az építkezésben részt vevő cégek ellen bevezetett amerikai büntetőintézkedések miatt a megvalósítás több hónapos késedelmet szenved. A vezetéket ennek ellenére még idén, de legkésőbb a jövő év első negyedében üzembe fogják helyezni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .