Együtt: Több fát, kevesebb térkövet!

0
741

Az utóbbi években megszaporodtak az értelmetlen fakivágások, a parkok és egyéb közösségi tereink pedig „túltérkövesedtek”. Az Együtt programjában ígéretet tesz arra, hogy csak akkor engedélyezi egy zöld terület beépítését, ha közben új zöldterületet is kialakítanak. A parkjainkra szükségünk van! 

A városi zöldterületek védelme az egyik legfontosabb része a környezetvédelemnek. A zöldterületek megszüntetését csak legalább azonos területű̋ zöldterület létrehozása esetén lehetne engedélyezi. Ha kivágnak egy parkot száz fával, akkor máshol ültessen az önkormányzat száz új fát. Persze a zöldterület helye is számít. Ha a város közepén egy park helyére parkolóházat építenek, azt egy város széli műfüves sávval nem lehetne kiváltani. Ha egy néhány bokrot és pár kisebb fát jelentő teret építenek át, akkor azt elég lenne egy hasonlóval pótolni, de egy erdős részt nem lehetne néhány virágládára lecserélni.

Az engedélyezéshez a terület ökológiai értékét is figyelembe kell venni.

Az egész országban figyelni kell arra, hogy senki ne éljen betondzsungelben.  Ez nem csupán a városok képét érinti. A városokban élő fák, akár a szállópor mennyiségének negyedét is képesek megkötni, amely a levegő minőségében jelentős javulást hozhat már önmagában is.  A levegő minőségének javulása pedig egészségesebb élethez és jobb közérzethez vezet. Különösen fontos a gyerekeknek és az öregeknek, hogy ne veszélyeztessük az egészségüket.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy hozzájuthasson a parkosított, nyugodt és rendezett közösségi terekhez.

Mi nem betonrengeteget akarunk látni városainkban, hanem színeket és életet. Játszótereket, kutyafuttatókat, fákat, virágokat. Egyszerűen mondva: élhetőbb környezetet.  A legtöbb magyar városban csak a szökőkutak sokasága várja az arra sosem sétálókat. És nem azzal van a baj, ha egy lerobbant, elhagyott parkot rendbe akarnak tenni, annak mindannyian örülünk, de ha egy parkot lepakolnak térkövekkel, az nem a közösséget szolgálja.

Állampolgárként bíztathatunk bárkit a faültetésekben való részvételre, viszont politikai változás is szükséges. Ma Magyarországon a parkok sorra tűnnek el. A Római-part veszélyben, A Balaton mellett Káptalanfüreden egy egész erdőt tüntettek el Kocsis Máté kedvéért, pusztítják a védett fákat Szigetváron, és a ligetvédők küzdelme is már évek óta húzódik Budapest egyik legnagyobb közparkjáért.  Az Együtt Magyarországán egyetlen egy fát sem vághatnak majd ki addig, amíg nem ismert a pontos terv, hogy hogyan kárpótolják a közösséget, mit és hol ültetnek helyette.

Az Együtt szeptember közepén mutatta be választási programját, ahol ez a javaslat is szerepel. A közel ötszáz ígéretünket itt olvashatjátok egy szabad és igazságos Magyarországról, amit együtt valóra váltunk Orbán Viktor leváltása után.

Forrás: Együtt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .