Egyetemi világhálózatot indít Soros

0
220
Fotó: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Egymilliárd dollárból Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózatot alapít Soros György. Davosi bejelentése szerint ez lesz élete fő műve. A hálózat alapja a CEU és ennek amerikai partnere, a Bard College. Soros eddig 32 milliárdot költött ilyen célokra.

A davosi világgazdasági fórumon új egyetemi hálózat létrehozását jelentette be Soros György. Az eddigi társadalmi szerepvállalási formájának neve alapján Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat (OSUN) globális új szervezet lesz, az oktatást és a kutatást kívánja integrálni a felsőoktatási intézmények között.

A hálózat közös képzési programokat, hálózati kurzusokat kínálna, és rendszeresen kötne össze oktatókat és hallgatókat személyes és online konzultációkra világszerte. A szervezet célja „a vélemények szabad kifejezésének és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítása”. További céljuk a mellőzött társadalmi csoportok, a menekültek, a börtönbüntetésüket töltők, a romák, az otthonukat elhagyni kénytelen emberek elérése és minőségi oktatásuk segítése. Ösztöndíjprogrammal támogatnák a politikailag üldözött kutatókat.

„Úgy hiszem, legnagyobb reményünk az oktatáshoz való hozzáférésben rejlik, ami a kritikai gondolkodás erősítésével és az akadémiai szabadság hangsúlyozásával megerősíti az egyének autonómiáját” – mondta Soros. Az új oktatási hálózat alapja a CEU és amerikai partneregyeteme, a Bard College lesz, partnerségre lépnek az Arizonai Állami Egyetemmel, amely a világ egyik vezető szereplője a távoktatásban. Soros szerint egymaguk nem tudnak globális hálózatot kiépíteni, reméli, hogy azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak.

Soros élete fő művének tekinti az oktatási hálózatot. Kiadott közleményük szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány az elmúlt 30 évben 32 milliárd dollárral támogatta az oktatást és a társadalmi igazságosságot erősítő célokat.

Davosban egyébként Soros beszélt például a kínai elnökről és Orbán Viktorról. Mindketten diktátorok, Donald Trump pedig hazudozó, szélhámos, nárcisztikus alkat, aki tagadja a klímaváltozást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..